Меглена Кунева: "България на гражданите" е за хора, прочели повече от една книга

https://www.24chasa.bg/Article/1365713 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

"Не може да има само в науката и техниката иновации. Трябва да има и в социалния живот", каза бившият еврокомисар, която избра Деня на Европа, за да обяви учредяването на партията си, за което „Труд" първи писа.

Бившият министър по европейските въпроси посочи за неин плюс силния екип от добри икономисти, администратори и хора, много добре запознати с европейската политика. По думите й, тази партия ще бъде основана на принципи, на които е основана всяка европейска партия - на свобода във всяка една сфера - медии, икономика, собственост, мислене, на демократичност.

"България на гражданите" е проект на нормални хора, които искат нормална държава. Това не е поредната политическа организация у нас, а културен проект за хора, които са чели повече от една книга и искат децата им да четат.

Политическите лидери в България искат хората да ги слушат. Аз не искам да слушат мен, а да чувам гласа на другите. "България на гражданите" върви към политически проект, но ще запази гражданската си основа, а сдружението ще остане, за да ни предпазва от изкривяване и да бъде морален коректив, каза бившият еврокомисар.

Кунева заяви, че не възприема като недостатък факта, че активисти на други партии напускат организациите си и се присъединяват към оглавяваното от нея сдружение. САЩ са били създадени от пришълци от целия свят, но благодарение на хора като Линкълн и Джеферсън са съумели да изградят най-развитата демокрация. И у нас се търсят личности, които с лицето и името си да застанат зад идеите за просперитет на България. Не може да очакваме, че хората с опит и управленски умения до един няма да са членували в други партии. Аз самата идвам от друга партия, но не хвърлям камък по НДСВ, не стъпвам на раменете на бившата си организация, както това направи Бойко Борисов", коментира Кунева.

В Разград тя представи опорния екип на "България на гражданите". Ексдепутатът от ВНС Хюсеин Юмер, един от основателите на движението, напуснал го в средата на 90-те години, несъгласен с политическите практики, наложени от Ахмед Доган, ще бъде едно от лицата на сдружението в региона, стана ясно на срещата на Меглена Кунева със симпатизанти.

Кунева заяви, че се надява на парламентарните избори догодина да постигне поне същите 15 на сто. Тя повтори, че няма да влиза в коалиции. Най-големият проблем на България в момента е слабата икономика, което се дължи на липсата на демокрация. Затова "България на гражданите" ще акцентира на икономическата програма, в която акцент ще бъде защитата и сигурността на собствеността.

Виж новия сайт на "24 часа"