Властта нападна Темида заради Галеви

https://www.24chasa.bg/Article/1368143 www.24chasa.bg
Братя Галеви в съда

Властта и Темида се упрекнаха кой е виновен Братя Галеви, осъдени на 3 май, да не могат да бъдат вкарани в затвора за изтърпяване на наказанията си.

"И прокурорът е можел да поиска задържането им, и съдиите са можели да ги задържат", каза премиерът Бойко Борисов, запитан дали бизнесмените от Дупница не се подиграват с правителството, като се крият. "Кабинетът няма абсолютно никаква вина в този процес", подчерта Борисов при откриването на санираната сграда на онкологичната болница в София. Премиерът постави и въпроса къде е ролята на правителството в независимата съдебна власт.

По-рано главният прокурор Борис Велчев обясни, че не е имало как Братя Галеви да бъдат задържани, но е сигурен, че ще бъдат издирени.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Върховният касационен съд постанови окончателните присъди на дупнишките бизнесмени на 3 май. Пламен Галев получи 5 г. затвор като бос на група за рекет през 2007-2008 г., а Ангел Христов - 4 г. като участник в нея. Магистратите решиха също двамата да изтърпят наказанията си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Борис Велчев
Борис Велчев

На първа инстанция братя Галеви бяха оправдани от Кюстендилския окръжен съд. За виновни ги призна втората инстанция - Софийският апелативен съд. Третата, последна инстанция - Върховният касационен съд, потвърди вината им, но намали наказанията им.
И апелативните, и касационните съдии постановиха присъдите си не в зала, веднага след приключване на процеса, а месеци по-късно, както е предвидено в закона. Братя Галеви, както всички други подсъдими, могат да научат за тях от интернет сайта или деловодството на съда лично или чрез адвокати.

По закон, след като ги призна за виновни, Софийският апелативен съд можеше да промени мерките за неотклонение на бизмесмените от Дупница от "парични гаранции"
в по-тежки.

Но тогава магистратите не са имали никакво основание да го направят, защото до този момент Братя Галеви са имали примерно процедурно поведение - явявали са се на всяко заседание, не са отсъствали без уважителни причини, не са се крили.

Мярката "парична гаранция" е причината за казуса с Братя Галеви, коментира в парламента правосъдният министър Диана Ковачева. Когато едно лице има мярка "парична гаранция", то не е длъжно да се яви в съда. Затова няма как след произнасяне на присъдата то незабавно да бъде отведено за изтърпяване на наложеното наказание, каза Ковачева.

Освен това до окончателното произнасяне на Върховния касационен съд бизнесмените от Дупница бяха невинни до доказване на противното - присъдата на втората инстанция не бе влязла в сила. Можеше и да не влезе в сила, т.е. да не бъде потвърдена от ВКС.
Прокурор №1 Борис Велчев припомни правилото и процедурата. "Слушам коментари на журналисти, които казват: Защо веднага в съдебната зала не бяха сложени белезници на Братя Галеви! Нали си спомняте, че окончателното решение на ВКС бе взето неприсъствено, след като последното по делото присъствено заседание се проведе няколко месеца преди това. Как точно да стане и в какво производство да се сложат белезниците! Хубаво е да знаем закона, преди да го коментираме публично, но и здравия разум трябва да уважаваме", подчерта Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

В Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) е описана и процедурата как се привежда в изпълнение окончателна осъдителна присъда. След произнасянето ВКС изпраща делото на първата инстанция - Кюстендилския окръжен съд, а той ги препраща на окръжната прокуратура в града, която привежда присъдата в изпълнение. Всичко това се извършва в 7-дневен срок от влизане на присъдата в сила.

Още на 4 май окръжен прокурор от Кюстендил е бил уведомен за окончателното решение и е наредил на Съдебна полиция да задържи Братя Галеви и да ги отведе в затвора, както е по закон. Той предвижда още Съдебна охрана да ползва съдействието на МВР. Това стана и в случая - след като Съдебната полиция не откри Братя Галеви на адресите им, за да ги отведе в затвора, се обърна към МВР и в сряда то ги обяви за национално издирване.

"Сигурен съм, че ще бъдат издирени, ако се намират в страната. Ако не се намират в страната, има достатъчно механизми, по които да ги върнем тук", каза още Борис Велчев. Той уточни, че не знае дали Братя Галеви са напуснали страната.

Той припомни, че и двамата осъдени за убийството на студента Мартин Борилски също няколко дни имаха колебания дали да се явят, за да изтърпят наказанията си. "За съжаление има пропуск в закона и с него може да се злоупотребява", допълни Велчев.
Ако се явят до края на деня (четвъртък - бел. ред.), когато изтича 7-дневният срок, бизнесмените от Дупница ще бъдат приведени в съответното общежитие, допълни главният прокурор. По закон наказанията се изтърпяват в най-близкия затвор по местоживеене - за Галеви това е общежитието в Самораново.

Това не е първият случай, в който органите на властта не откриват бизнесмените от Дупница. През 2008 г. бе съобщено, че са в неизвестност, а няколко дни по-късно двамата се явиха в следствието по собствено желание. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабна акция на полицията в София за контрол на спазването на мерките за извънредното положение заради разпространението на коронавируса, предаде националното радио. Към 21 часа са спецчсти на полиция и жандармерия бликираха столичните ромски гета в кварталите - "Христо Ботев", "Факултето" и част от "Орландовци" Изграждат се

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки