Бележка за здравни вноски? Сега променете конституцията

https://www.24chasa.bg/Article/1368275 www.24chasa.bg
ПЕТЪР ГАНЕВ, ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

ПРЕХВЪРЛЯНЕТО на имот или кола само след платени здравни вноски - това е поредната идея на правителството, което цели да закърпи здравното осигуряване с мерки извън здравната система.

По едно време се чудехме дали ще можем да пътуваме в чужбина, ако не сме здравно осигурени, после се появи идеята да се обвърже осигуряването с издаването на лични карти, а сега - това.

Прави впечатление, че всички идеи са в тази посока - какво да забраним на хората, които не се осигуряват за здраве? В генерирането на предложения по темата очевидно се покриват поне два критерия - идеята трябва да е абсурдна и да противоречи на конституцията.

През 2000 г. Конституционният съд на България постанови, че правото на труд стои по-високо от правото (тоест задължението) на осигуряване. С други думи, държавата може да задължава хората да се осигуряват, но не може да потъпква изконни техни права, преследвайки здравно-осигурителните си цели. Под изконни права трябва да разбираме не само правото да се трудим, но безспорно и правото на собственост (да притежаваме) и правото да се разпореждаме с тази собственост (включително да продаваме/купуваме такава). Да поставяме здравната каса измежду тези права е просто безумие.

Крайно време е да си отговорим на един прост въпрос. Престъпник ли е този, който не се осигурява за здраве? Представете си човек, който работи, гледа семейство и не създава проблеми на околните. Ако не внася здравни осигуровки, трябва ли полицията да го арестува и да го заведе в затвора? Или без затвор просто да му вземем личната карта, да му забраним на ходи в чужбина и да си продава имуществото? И всичко това, защото в конституцията ни пише, че "гражданите имат право на здравно осигуряване"?

Възрастни хора чакат за преглед при личния си лекар. Пенсионерите се осигуряват за здраве от държавата.
Възрастни хора чакат за преглед при личния си лекар. Пенсионерите се осигуряват за здраве от държавата.

Проблемите пред здравното осигуряване в България трябва да се решат в рамките на здравната система. Това включва отговори на въпроси като какво е качеството на здравните услуги, как се харчат и източват ли се парите, имат ли избор хората и т.н. Всяко друго решение означава да пренебрегнем очевидните структурни проблеми и да тръгнем по пътя на насилствените и административни мерки.

Мотивите на този подход би трябвало да звучат така: "Тъй като ни е скапана здравната система и хората не се осигуряват, няма да пипаме системата, а ще обвиним хората и ще ги накараме насила да се осигуряват". Това, разбира се, следва да бъде придружено с лека поправка на член първи на конституцията, а именно: "България е република с парламентарно управление и осигуряване в НЗОК".

Ще публикуваме и други мнения по темата.

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи