МБМД: Партията на Меглена Кунева – трета политическа сила

https://www.24chasa.bg/Article/1369483 www.24chasa.bg
Меглена Кунева Снимка: Архив

Ако вотът беше днес, за ГЕРБ биха гласували 30,5 на сто от анкетираните, за БСП - 18 процента, за формацията на Меглена Кунева - 6,1 на сто, за ДПС - 5,4 на сто, за СДС - 3,7 на сто, за ДСБ - 1,7 на сто, а за Атака - 1,3 на сто. Това показват данни от национално представително проучване на МБМД сред 1003 души, направено между 27 април и 1 май.

Решени да не гласуват са 19,4 процента от хората. На въпрос за политическите симпатии по скалата "ляво-дясно" най-много - 43 процента от хората, декларират, че са с центристки убеждения. 26 на сто се определят като десни, а 21 процента - като леви.

Профилът на левите показва средна възраст 54 години, 43 процента пенсионери, 18 на сто работници, а 46 на сто определят доходите си като много ниски. От тях 56 на сто гласуват за БСП, 8 на сто - за ГЕРБ, а 4 на сто - за "България на гражданите" с лидер Меглена Кунева.

Профилът на десния избирател според МБМД е средна възраст 46 години, 37 на сто жители на областните градове, 32 на сто определят доходите си като средни. 47 на сто гласуват за ГЕРБ, 14 на сто - за СДС, 6 процента - за ДСБ и 4 процента - за "България на гражданите".

Според данните Кристалина Георгиева отново е най-одобряваният политик с 52 на сто доверие, следвана от президента Росен Плевнелиев - 48 на сто, и премиера Бойко Борисов - 46 процента.

Спад в рейтинга си имат: Цецка Цачева (от 25 на 20%), Цветан Цветанов (от 40 на 36%), Симеон Дянков (от 24 на 22%), Георги Първанов (от 32 на 30%). Повишаване в рейтинга си отбелязват министрите Тотю Младенов и Аню Ангелов, както и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Към президентството като институция доверието е 43 на сто, към Народното събрание - 18 процента, което е с 4 на сто по-малко от февруари, а към кабинета - 33 на сто, също с 4 на сто спад в сравнение с февруари.

В проучването хората определят като най-големите си страхове безработицата и ниските доходи. След тях се нареждат лошо управление на страната, корупцията, високите цени и инфлацията, липса на законност и справедливост. Въпреки това високият материален стандарт е назад в таблицата с ценности и хората го поставят след спазването на закона и реда и дисциплината, коментира социологът Мира Радева.

34% от анкетираните 1003 граждани посочват като основен проблем в България безработицата, а 25% - ниските доходи.

15% от анкетираните смятат, че положението на България в следващите няколко месеца ще се подобри, докато 46% очакват влошаване.

Според 33% от анкетираните настоящето правителство се справя по-добре от предишното, докато 29% смятат обратното. 21% от анкетираните са се определили като леви симпатизанти. 37% от тях живеят в селата, 43% са пенсионери, а 46% от тях определят доходите си като ниски. Симпатизантите на десните партии са 26%, тяхната средна възраст е 46 години, 37% са жители на областни градове, а 32% оценяват доходите си като средни.

Данните показват, че 42 на сто от анкетираните не подкрепят решението за спирането на проекта "Белене", защото България ще загуби енергийната си независимост. 34 на сто одобряват решението, защото според тях проектът е прекалено скъп и цената на тока ще е много висока. 24 на сто от българите нямат мнение по въпроса.

Вижте новият сайт на "24 часа"

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата японска сноубордистка Мело Имай обяви рязък завой в кариерата си на елитна проститутка и еротичен модел, като заяви желанието си отново да бъде професионален спортист. На 18 години японката е сред участниците на олимпиадата в Торино през 2006 година, но се контузва по време на състезание и остава сред последните в халпайпа.

Константин и половинката му Надя планират втора сватба тази година. За разлика от първата, която събра в пловдивски хотел елита, тази ще мине без излишни салюти, пише HotArena. „Когато се оженихме, нямаше как да се венчаем в църква, а ние го искаме, тъй като сме вярващи, и ни се ще и Бог да благослови нашата любов.

Афроамериканският певец с второ обвинение за секстормоз над свои почитаталки Ново обвинение в опит за изнасилване на фенка се стовари на главата на похотливия рапър Нели. Чернокожият американски хип-хоп изпълнител този път е наклеветен в полицията от млада англичанка. Тя присъства на негов концерт недалеч от Лондон в края на миналата година.