МБМД: Партията на Меглена Кунева – трета политическа сила

https://www.24chasa.bg/Article/1369483 www.24chasa.bg
Меглена Кунева Снимка: Архив

Ако вотът беше днес, за ГЕРБ биха гласували 30,5 на сто от анкетираните, за БСП - 18 процента, за формацията на Меглена Кунева - 6,1 на сто, за ДПС - 5,4 на сто, за СДС - 3,7 на сто, за ДСБ - 1,7 на сто, а за Атака - 1,3 на сто. Това показват данни от национално представително проучване на МБМД сред 1003 души, направено между 27 април и 1 май.

Решени да не гласуват са 19,4 процента от хората. На въпрос за политическите симпатии по скалата "ляво-дясно" най-много - 43 процента от хората, декларират, че са с центристки убеждения. 26 на сто се определят като десни, а 21 процента - като леви.

Профилът на левите показва средна възраст 54 години, 43 процента пенсионери, 18 на сто работници, а 46 на сто определят доходите си като много ниски. От тях 56 на сто гласуват за БСП, 8 на сто - за ГЕРБ, а 4 на сто - за "България на гражданите" с лидер Меглена Кунева.

Профилът на десния избирател според МБМД е средна възраст 46 години, 37 на сто жители на областните градове, 32 на сто определят доходите си като средни. 47 на сто гласуват за ГЕРБ, 14 на сто - за СДС, 6 процента - за ДСБ и 4 процента - за "България на гражданите".

Според данните Кристалина Георгиева отново е най-одобряваният политик с 52 на сто доверие, следвана от президента Росен Плевнелиев - 48 на сто, и премиера Бойко Борисов - 46 процента.

Спад в рейтинга си имат: Цецка Цачева (от 25 на 20%), Цветан Цветанов (от 40 на 36%), Симеон Дянков (от 24 на 22%), Георги Първанов (от 32 на 30%). Повишаване в рейтинга си отбелязват министрите Тотю Младенов и Аню Ангелов, както и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Към президентството като институция доверието е 43 на сто, към Народното събрание - 18 процента, което е с 4 на сто по-малко от февруари, а към кабинета - 33 на сто, също с 4 на сто спад в сравнение с февруари.

В проучването хората определят като най-големите си страхове безработицата и ниските доходи. След тях се нареждат лошо управление на страната, корупцията, високите цени и инфлацията, липса на законност и справедливост. Въпреки това високият материален стандарт е назад в таблицата с ценности и хората го поставят след спазването на закона и реда и дисциплината, коментира социологът Мира Радева.

34% от анкетираните 1003 граждани посочват като основен проблем в България безработицата, а 25% - ниските доходи.

15% от анкетираните смятат, че положението на България в следващите няколко месеца ще се подобри, докато 46% очакват влошаване.

Според 33% от анкетираните настоящето правителство се справя по-добре от предишното, докато 29% смятат обратното. 21% от анкетираните са се определили като леви симпатизанти. 37% от тях живеят в селата, 43% са пенсионери, а 46% от тях определят доходите си като ниски. Симпатизантите на десните партии са 26%, тяхната средна възраст е 46 години, 37% са жители на областни градове, а 32% оценяват доходите си като средни.

Данните показват, че 42 на сто от анкетираните не подкрепят решението за спирането на проекта "Белене", защото България ще загуби енергийната си независимост. 34 на сто одобряват решението, защото според тях проектът е прекалено скъп и цената на тока ще е много висока. 24 на сто от българите нямат мнение по въпроса.

Вижте новият сайт на "24 часа"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Виртуозният музикант, певец и ментор Илиян Михов-Баровеца отпразнува 56-ия си рожден ден в морска обстановка. Великанът на българската музика събра най-близките си хора на отрупана маса със спираща дъха гледка към морската шир. "Ехаааа... Колко хубаво е да имаш рожден ден. Направихте ме много щастлив с невероятните красиви и позитивни пожелания.

Докато всички коли по магистрала Тракия в посока Бургас през вчерашния ден бяха блокирани заради катастрофа част от пътуващите летовници измислиха начин да се забавляват по нетрадиционен начин в аварийната лента докато изчакваха движението да се

Димитър Бербатов изкарва половинката си Елена от нелегалност! Това отчетоха фенове на нападателя тези дни. А причината са няколко клипчета, които голмайстор номер едно на националния отбор качи. На тях изненадващо за първи път се появява и Елена. На едно от видеата Бербатов закачливо я избутва, за да остане насаме с голямата любов на своя живот -