Конгресът на БСП - нещо ново, нещо старо и нещо назаем

https://www.24chasa.bg/Article/1372194 www.24chasa.bg
Разпределение на делегатите по области и направените от местните структури номинации за лидерския пост между Станишев и Първанов по данни на орготдела на БСП

За един сватба, за друг брадва, е казал българинът. В БСП сюжетът с брадвите не е нов - добре се помни злополучният клип от предизборната кампания през 2009 г. със секирата. Не просто се помни, а и се натяква на Сергей Станишев, както вероятно ще стане и на конгреса тази събота и неделя. И ако имаше години, в които делегатите социалисти се събираха радостни, превъзбудени и пременени като за сватба в НДК, то сега, както разбра цяла България, са си наточили брадвите.

На Запад, в люлката на ПЕС, гледат на сватбарската тема по-жизнерадостно и имат друго поверие за такива събития - нещо ново, нещо старо и нещо назаем.
Определено на 48-ия конгрес на БСП ще има нещо абсолютно ново. То не е само в това, че двамата й най-успешни политици - първият изкарал мандата си ляв премиер и единствен българин начело на европейско политическо семейство, и първият български президент с два мандата, са в зрелищна война. А най-вече във факта, че за първи път авторитетът на председседателя се оспорва в момента, когато има най-голямото
признание навън.

Точно обратното на обичайната ситуация за България - чрез деликатен натиск чуждите партньори да подсказват нечия смяна.

Освен че въпросът за лидера на БСП се поставя напук на Европа, това се прави и в разрез с неписаната традиция в партията той да бъде решаван по волята на настоящия председател. Независимо от начина, по който предишният първи стига до оставката си.
За първи път липсва и такава оставка, след която начело идва някой не особено популярен за широката аудитория млад другар с благословията на предишния, посочен от него, функция на авторитета му.

Вторият нов момент, който носи лоши новини за партията, е, че местните организации яхнаха лидерската битка за лични цели, натовариха собствените си амбиции на
гърбовете на титаните,
използваха ги за алиби. Това важи най-вече за провалени ръководства, които не успяха да се наложат на избори и дори сред собствените си съпартийци и сега се обявяват за мъченици за каузата на Първанов, поради което апаратът на Станишев ги преследвал. И ако в София поне публично отношенията между противниците останаха куртоазни, в провинцията отдавна сгазиха добрия тон. Не е ясно как тези хора ще седнат заедно да работят занапред.

Нова за БСП е и ситуацията, че тя решава въпроса за лидера си успоредно с криво-ляво започналата реформа в партията. Която този конгрес трябва да направи необратима.
И за която всеки от елита има своя прочит, базиран на сложни взаимоотношения, лични любови и омрази, провали и успехи, обиди и амбиции.

Това, че БСП е пред избор дали наистина ще започне да се "отпушва" от стари нрави и муцуни, също дава обяснение защо политически мъже се държат като жени на
прага на нервна криза.

Старото в сватбарския чеиз на столетницата са същите тези любови и омрази, тежки биографии, пъзели от икономически интереси и политически амбиции, които трябва някак да съжителстват в нея. Как да ги впрегне за общата кауза, ще е може би най-трудният за решаване въпрос пред новия (стар) лидер.

Нещото назаем БСП вече си взе. Това са 700-те хиляди гласа за нейната двойка на втория тур на президентските избори. Хората, които бяха срещу ГЕРБ и нямаше как по друг начин да го изразят, освен да гласуват за Калфин и Ламбо. Повечето след големи колебания и въпреки съпротивата си да посегнат към червена бюлетина. Сега обаче те имат и Кунева. И Станишев, и Овчаров, и останалите, които разсъждават на глас по темата, са прави да казват, че няма нищо по-важно за партията от това да спечели значителна част от тези избиратели и на парламентарния вот. Остава да измислят как, конгресът да артикулира послание в тази посока и то да не бъде заглушено от дрънкането на оръжия в БСП.

Накрая социалистите могат да си сложат синя обеца на ухото - нали според западната традиция трябва да има и нещо синьо. Пред очите им е историята на СДС и отломките му днес след техния президентски лидерски сценарий, личните вендети и касовата приватизация на синята идея.

Финално: 179 номинации за Станишев, 80 издигат Първанов, 30% пас 

179 са номинациите за Сергей Станишев към събота - точно седмица преди конгреса. 80 пъти на отчетно-изборните си конференции социалисти от страната са посочили, че искат Първанов начело на партията.

Повече от 100 от номинациите на Станишев са безапелационни, т.е. конференциите са посочили само и единствено него за председател. Местните организации, в които експрезидентът е издигнат самостоятелно, са 10 пъти по-малко.

Въпреки че може да се смята за някакъв ориентир какъв ще е вотът на 19 май в НДК, позоваването само на номинациите не е достатъчна база за прогнози. Съпоставено с броя на делегатите, които областите излъчват за 48-ия конгрес обаче, може да даде относително по-точна картина.

Най-голяма например е квотата на софийската организация - тя има 95 делегати. Справка в таблицата с номинациите сочи, че превесът на Станишев тук е осезаем - 20 срещу 6 за Първанов, така че в този случай гласовете за президента на ПЕС имат реална тежест. Варна също участва с многобройна делегация - 42-ма души, а там Станишев е предпочетен в категоричното съотношение 10 към 1. И в Разград той бие по номинации със 7 към 1, но областната организация праща на конгреса само 21 делегати, съответно техният глас ще даде малък процент в общата воля на форума.

Тежестта на Плевен на конгреса пък е 46 гласа, които трябва да защитят предпочитанията на областната организация към Първанов. Друга негова крепост - София - област, има 14 номинации за Първанов, с което водената от Кирил Добрев структура е отличникът от групата привърженици на експрезидента. Тя ще участва с 39 делегати плюс самия Добрев и Драгомир Стойнев, които влизат по право на конгреса като депутати.

Делегатският статут по право на депутатите също леко изкривява относителната тежест на регионите. Освен 32-мата избраници от лявата парламентарна група, гарантирани са и по 5-има представители на обединенията в БСП - младежкото, на жените и на ветераните, които се избират от техните конференции. Общо делегираните червени конгресмени са 50. Бившите председатели на партията имат запазено място в НДК, но нито Александър Лилов, нито Първанов са се възползвали и са избрани за редовни делегати на конференции.

Все пак груби изчисления, съотнасящи делегатския състав към направените номинации, засега сочат много по-убедително представяне на председателя Станишев.

29,5% от местните структури обаче отказват да направят номинация за лидер.
84 от проведените 284 отчетно-изборни общински конференции до този уикенд не са издигнали никого. С това те изразяват гласа на тези редови партийни членове, които с недоумение клатят глави - "Абе тези горе полудяха".

Стъписани от битката на двамата най-лични социалисти, така показват, че не искат да влизат във филма, който им прожектират от София. Много вероятно е някои от общинските първенци да чакат последния момент, за да се ориентират на кого да заложат, защото комформистки вот винаги има. Но основната група е на омерзените.
Любопитна е и категорията "Други". В тази класация убедително води Янаки Стоилов с 34 номинации. Особеност тук обаче е, че той няма самостоятелна - организация, която е посочила само него, без да издига за лидер и настоящия председател или бившия президент. Следва го шефът на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев, чийто образ според наблюдателите Първанов рисуваше като младия трети, който да оглави БСП.

Конфузната ситуация по лидерския въпрос много местни структури отиграват с посочването на още много имена, като Благоевград например се отчита със списък от цели 19. В Пловдив - област, са 13. По стара партийна традиция местните засвидетелстват уважение на своите по-първи другари и винаги ги слагат за почетно участие в лидерския списък. Но разрастването му до двуцифрени стойности също говори за смут в редиците.

Особеност на този конгрес вероятно ще е невъзможността да се попълни съставът на Националния съвет от раз. Ще има много наказателен вот - лагерите ще ходят с черен списък от кандидати, за които не трябва да се гласува. Процесът се обръща - обикновено се раздават жокери за кого да се гласува, сега удивителните ще са върху "забранените имена". Така вотът ще бъде разпилян и има вероятност по-малко хора и по-трудно да съберат необходимите 50% + 1 от гласовете, за да се попълнят 180-те имена в Националния съвет на БСП.

При нажежената обстановка трудно ще се постигне решение пленумът да се допълни по вишегласие (получилите най-много гласове, нищо, че не минават бариерата от 50%), освен ако героите не са прекалено уморени и уплашени, за да правят ново гласуване. Впрочем настоящият пленум бе попълнен именно по вишегласие, въпреки че тогава Станишев настояваше за ново гласуване. Залата обаче го бламира, като така и не стана ясно дали лесният начин да се приключи процедурата всъщност не устройваше еднакво и двете страни.

Със сигурност висшият червен форум в събота ще започне с процедурни игри и опити за надцакване. Очаква се лагерът на Първанов да опита да включи в дневния ред отчет на президента за двата му мандата. И така реално той да получи възможност за паралелен лидерски доклад, алтернативен на словото на Станишев.

Самият Първанов вече загатна за подобен сценарий, когато миналата седмица на пресконференция обяви почудата си как така са предвидени отчети на парламентарната група, на Висшия съвет, на председателя на партията (задължителни на всеки конгрес), а за президента "и 5 минути не могат да отделят".

Най-вероятно на "Позитано" вече тече организация инициативата да се пресече.