Борис Марков: Иван Костов е последният български цар

https://www.24chasa.bg/Article/1372746 www.24chasa.bg
Борис Марков

С Борис Марков, шеф на Националния щаб за изборите и член на НИС на СДС, разговаря Петя Минкова

- Г-н Марков, какво очаквате да стане на 15 май, когато Националният съвет на СДС ще обсъжда бъдещето на Синята коалиция?

- Група хора ще се опитат да предадат СДС като дар в нозете на своя владетел Иван Костов.

- Защо смятате Костов за “владетел”?

- Когато СДС управляваше, цялата собственост бе държавна. Персонално бяха назначавани съдии, главен прокурор плюс ръководствата на държавните дружества. Почти всички медии бяха също държавни и пряко назначавани от изпълнителната власт. В този период за последно в българската история имаме такава абсолютна власт над собствеността, съдебната система, икономиката, медиите. Такъв комфорт и такава абсолютна власт в управлението на една държава са присъщи само за монарх. А цялата тази власт се консумираше от Иван Костов, иначе премиер и председател на СДС. Реално погледнато, всичко това прави Иван Костов последния български цар. Той дори и с характерното си поведение и действия затвърждаваше това усещане във всички. Затова казвам, че има хора в СДС, които искат да пренесат партията като дар в нозете на своя владетел, и те се държат с него не като с политик, а като с последния български цар.

- Ако успеят, какво ще стане в деня след 15 май?

- Ако успеят, СДС ще бъде погребан, няколко личности евентуално ще се спасят в българския парламент, а все по-малко хора ще се интересуват, че изобщо съществува такава организация. Синята коалиция ще се превърне в политически мим, който съществува, но не интересува никого, не представлява никого и не може да промени нищо. Основната теза на защитниците на Синята коалиция, зад която крият личното си оцеляване, е, че хората във времена на криза ще се обърнат към сигурното, към тези, които са вадили държавата от кризата.

За съжаление социологическо проучване на “Алфа рисърч”, което по никакъв начин не е манипулирано и е поръчано от нас самите, опровергава по най-категоричен начин тази теза. Според него 44% от анкетираните посочват на първо място като недостатък на Синята коалиция неспособността й да управлява. И това е отговор на свободен въпрос, без да избират между готови отговори. Те казват това, което наистина мислят. С това заключение на избирателите единствената теза, зад която се опитаха да скрият собственото си оцеляване, пропада. Проучването показва, че хората не ни вярват, че можем да управляваме с тези царе и царедворци.

- Нали не очаквате оставки на ръководствата?

- На 15 май СДС има последен шанс да се обърне към всички десни избиратели, които бяха изоставени през годините, и да направи решителна и почтена крачка, като се отърси от всички сенки на миналото. Да застане честно и да поиска тяхното доверие. И това трябва да се случи с ясни и прагматични тези, а не с отвлечени фрази и носталгични картини в съзнанието им. Десните избиратели вече са болезнено прагматични в своите искания и очаквания. Очевиден е техният голям проблем, че не се чувстват представени в политическия живот на страната. Те не припознават ГЕРБ като дясна партия, но и ние не се ползваме с тяхното доверие. Затова в този вакуум се е прицелила Меглена Кунева. Всички изчерпани стари лидери на десницата, които смятат, че имат монопол над всичко и всеки, които си въобразяват, че народът им е длъжен вовеки веков, трябва да бъдат оставени в миналото. На 15 май СДС трябва да се освободи от тях. Тогава избирателите ще решат дали да ни се доверят отново, или вече издевателството над тях е прекалено и няма да ни дадат доверието си. Истината е, че те не могат да простят на тези стари лица личните им грешки. Със сигурност на такива личности, преди да започнат да печелят отново доверие, трябва първо да им се прости. А истината е, че вече 11 години избирателите отказват да простят на тези лица от миналото.

- Като казвате, че има цар, има ли принцеси и царици?

- В тази метафора, естествено, че царят си има своята царица. Те дори преживяха своя развод, разделиха се по един грозен начин с обиди, с делене на имане. Едва ли има някой, интересуващ се от политика, който да не си спомня как се разделиха Иван Костов с Надежда Михайлова. И сега точно тези две личности да твърдят, че ще се събират наново в брак, е не само неискрено, а и дълбоко непочтено спрямо българския избирател.

- Мартин Димитров потвърждава ли вашата теза, като казва, че десният избирател се чувства като дете на разведени родители?

- Липсва едно изречение, за да бъде метафората ясна. Разведените родители, въпреки че се мразят, се канят да се съберат отново, за да може като семейство да получават държавни помощи. И от това децата им ни най-малко няма да се почувстват по-добре или по-щастливи. Класически брак по сметка. Край на историята.

- Говори се, че на 15 май ще бъдат отстранени хора като вас, които искат СДС да се отвори към ГЕРБ?

- Това само разкрива манталитета на тези хора. Те отстраняват, изключват, играят си със страховете на хората и това е базата за цялото им политическо поведение. Не се притеснявам от такива приказки. Истината е, че те мечтаят ГЕРБ да се отвори към СДС, но тъй като не са способни да партнират в политиката, а могат само да слугуват, се опитват с това свое разбиране да плашат десните избиратели. В проучването на “Алфа рисърч" 60% от десните избиратели желаят СДС да е коректив в управлението на ГЕРБ. Не патерица, не крайна опозиция, а коректив. И тъй като те са нежелани и неспособни за такова политическо поведение, се опитват да представят политическия живот единствено като слугинаж на някого. Просто манталитет и разбиране за политика.

- Какви са пътищата за развитие на СДС след 15-и?

- Очаквам, че СДС ще продължи само и така ще избере своя път на развитие. Вярвам, че СДС ще се освободи от сенките на миналото и ще намери морал и достойнство да попита избирателите дали ще получи отново доверието им.

- Нямате ли подозрения, че ако се разделите с ДСБ, ГЕРБ ще се опитва да разбие окончателно и двете партии?

- Това, което ГЕРБ може да причини на СДС, е нищо в сравнение с това, което ние в десницата сами си причиняваме. Нямам страхове нито от ГЕРБ, нито от БСП, нито от която и да е политическа сила. Не се притеснявам да говоря директно и да защитавам позицията си. Въпросите за страхове, разбивания и политически комплекси не са за мен. На 15 май вярвам, че СДС ще вдигне глава и ще предложи ясни тези и всички страхове ще останат в миналото. Политиката на СДС трябва да се промени от оцеляване на няколко човека в достойно поведение с прагматични действия, които реално да променят живота на хората към по-добро.

ВИЗИТКА

Роден на 27 януари 1977 г.

Член на НИС на СДСи председател на Националния изборен щаб

Икономист по образование

Специализирал "Управление и анализ на финансови потоци" и "Проджект мениджмънт" във Франция.

Управляващ съдружник в компания за стратегическо планиране и анализи

Член на СДС от 2001 г.

Началник на политическия кабинет на председателя от 2008 г. до влизането в НИС

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Рекетьорите през обжалване вън от бизнеса

    В правилна посока са промените в закона, изготвени от работната група, с която ще се регулират възможностите за обжалване на обществени поръчки. И не защото с тях ще може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. А в момента рекетът чрез обжалване на поръчки е превърнат в бизнес и се прилага принципът
  • България днес няма нужда от кървави саможертви

    Това е заслугата на Васил Левски и на днешните български патриоти “24 часа” създаде рубрика, посветена на съвременния патриотизъм. В нея обществени личности, политици, писатели, аналитици представят своите виждания за това какво е да си родолюбец и патриот в днешно време. Ето коментара на Андрей Захариев,