Чуваме звуците от всяка точка в киносалона

https://www.24chasa.bg/Article/1373648 www.24chasa.bg
Звуците в киносалона вече ще ехтят и над главите ни. СНИМКА: АРХИВ

Съвсем скоро ще можем да чуваме звука от филмите от която и да е точка в киносалона.

Компанията Dolby Laboratories представи наскоро нова система Atmos, която нарече най-голямото си постижение през последните 20 години. Става дума за технологична акустична система за киносалоните. Тя се отличава със свръхреалистично предаване на звука.

За разлика от досегашните акустични системи в кината, осигуряващи звука от различни страни, Atmos може да “направлява” звука на практика във всяка точка от залата.

Новата аудиотехнология ще се появи тази година само в няколко киносалона в САЩ, някои европейски страни, Япония и Китай. Догодина тя вече ще се разпространи и в други държави.

От началото на 90-те г. на ХХ век в кината се използва стандартът за обемно звучене 5.1. Той определя шест отделни основни канала за звука. Новата система Atmos обаче използва цели 64 канала.
Благодарение на Atmos източникът на звука може да бъде разположен дори на тавана.

“Представете си, че гледате сцена от филм на ужасите, когато някой се крие в мазето и чува нечии стъпки, отекващи над него. Atmos може да възпроизведе този звук точно над главите на зрителите и те ще се почувстват в положението на криещите се”, разказва Стюарт Боулинг, представител на Dolby Laboratories.

Ето как описва преживяното журналистът Ник Билтън от в. “Ню Йорк таймс”, присъствал на демонстрацията на новата технология в Сан Франциско:
“Новата аудиосистема е невероятно реалистична. По време на гледането гърмежите от мълниите и шумът на сипещия се дъжд бяха толкова истински, че изведнъж си помислих, че ми е необходим чадър.” (24 часа)