Чадър без дръжка стърчи от гърба

https://www.24chasa.bg/Article/1373710 www.24chasa.bg
Изобретателят на чадъра хендсфри.

Чадър без дръжка бе представен на изложение на иновациите в Женева, предаде АП.

Изобретението на италианеца Марко Панини позволява едновременно да говорите по мобилния телефон и да държите чантата или документите в другата ръка, докато отгоре ви се излива порой. То се състои от пласмасови ремъци, които се прикрепят лесно отпред и отзад върху костюма или горната дреха. След това към тях се захваща обикновен чадър, който се застопорява с катарама на кръста. Макар да не изглежда много новаторско, чадърът без дръжка дава изключителна свобода, а ремъците са съвсем леки и можете да се приберат в чантата, когато не вали.

Чадър, който оставя ръцете свободни, е отдавнашна мечта на изобретателите. Вече има няколко модела за улеснение на пешеходците в дъжда. Един от тях е "Нубрела" на бившия американски тенисист Алън Кауфман.

Този чадър представлява почти пълна сфера, която пази от дъжд и отпред, и отзад. Закрепя се за раменете с колани. Задната част може да е плътна, а предната е прозрачна, за да виждаш, докато вървиш, караш колело или се катериш в планината. Ребрата са алуминиеви, а цялата конструкция тежи малко над 1 килограм. Когато не се използва, този чадър може да се носи в чантата или сгънат на гърба. Създателят му гарантира, че ще си абсолютно сух в дъжда, стига да не ти пука, че изглеждаш като ходеща топка по улицата.

Друг модел на чадър е измислен от таксиметров шофьор в Манчестър, който гледал как жените се борят с чантите и багажите си в дъжда.

27-годишният Ибрар Ахмед създал специален калъф, който изпълнява функциите на ремък и захваща чадъра за дамската чанта, като го държи в изправено положение. Първите неколкостотин бройки от неговото изобретение вече са произведени в Китай, а според клиентките на таксиджията идеята е гениална.