Брюксел против винетките, иска такса на километър

https://www.24chasa.bg/Article/1373807 www.24chasa.bg

Европейската комисия се обяви против плащането на пътните такси в държавите членки да става с винетен стикер. Това стана ясно от публикувани насоки за избягване на дискриминацията при определянето на пътните такси. Според ЕК доста по-обективна и без дискриминация е системата на толтаксите, където плащането се определя според разстоянието.

В момента 7 държави от ЕС, сред които и България, имат винетки. Останалите са Австрия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения, а въвеждането на такава система се обсъжда в Белгия, Холандия и Дания.

При винетната система чуждите туристи плащат в пъти по-голяма цена на ден от гражданите на страната, са изчислили в Брюксел. Причината е, че чуждите шофьори си купуват най-краткосрочните винетки, докато местните карат с дългосрочни. В България например разликата в цената на ден между седмичната и годишната винетка е 7,7 пъти. Най-малка на ден е тя в в Австрия - 2,5 пъти в полза на местните коли.

Румъния и България заемат първите две места по евтини винетки, показват справките на ЕК. При нас седмичната е 5 евро, а у тях - 3 евро.

Вижте новия сайт на "24 часа"