Брюксел против винетките, иска такса на километър

https://www.24chasa.bg/Article/1373807 www.24chasa.bg

Европейската комисия се обяви против плащането на пътните такси в държавите членки да става с винетен стикер. Това стана ясно от публикувани насоки за избягване на дискриминацията при определянето на пътните такси. Според ЕК доста по-обективна и без дискриминация е системата на толтаксите, където плащането се определя според разстоянието.

В момента 7 държави от ЕС, сред които и България, имат винетки. Останалите са Австрия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения, а въвеждането на такава система се обсъжда в Белгия, Холандия и Дания.

При винетната система чуждите туристи плащат в пъти по-голяма цена на ден от гражданите на страната, са изчислили в Брюксел. Причината е, че чуждите шофьори си купуват най-краткосрочните винетки, докато местните карат с дългосрочни. В България например разликата в цената на ден между седмичната и годишната винетка е 7,7 пъти. Най-малка на ден е тя в в Австрия - 2,5 пъти в полза на местните коли.

Румъния и България заемат първите две места по евтини винетки, показват справките на ЕК. При нас седмичната е 5 евро, а у тях - 3 евро.

Вижте новия сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.