Съдят ни за смърт на дете, яло 25 стелки и парцали

https://www.24chasa.bg/Article/1373904 www.24chasa.bg
Въпраки усилията на лекарите малката Анета почина след операция на корема през 2006 г.

България ще отговаря за смъртта на 15-годишната Анета Йорданова от дома за деца в с. Стража пред европейския съд в Страсбург.

Момиченцето, което бе с умствени увреждания, почина от перфорация на стомаха през 2006 г. При операция на детето в болницата в Търговище в коремчето му бяха открити 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см. Лекарите тогава се бориха 5 дни за живота на Анета, но без резултат.

Жалбата срещу страната ни в Страсбург е подадена от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Съдят ни за смърт на дете, яло 25 стелки и парцали

"Прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Разследвани са само действията на персонала на болницата, но не и на дома, допуснал детето да погълне убийствената маса предмети. Изобщо не е установено как се е стигнало до това", съобщиха от БХК.

В жалбата правозащитниците посочват, че е нарушено правото на Анета на живот и на свобода чрез нечовешко унизително отношение. Не е спазено и правото й на защита.
"Ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му", смятат от БХК.

Преди 6 г. на 26 септември Анета е приета в търговищката болница, защото отказва да се храни и често повръща. Лекарите я включват на системи, а след това я оперират, тъй като при опипване на корема се усеща образувание, подобно на тумор. След операцията медиците са слисани и ужасени от "находката". Разследването за смъртта на детето обаче е прекратено през 2008 г. с мотива, че не са открити виновни.

"Коментарите бяха, че в дома са полагани грижи за Анета. Имало е 24-часово наблюдение за момичето", каза вчера окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров. Апелативна, а по-късно и върховната прокуратура потвърдили, че не са събрани преки доказателства за виновни.

“Каквото сме могли, сме направили, когато му е било времето. Ако сега дадат указания, ще резследваме отново”, заяви Сяров.

Вижте новия сайт на "24 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да