Деца, които не могат да ходят, чакат прави на опашки в "Пирогов" (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1374297 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Деца, които не могат да ходят, чакат прави на опашки в "Пирогов". Те се преглеждат на ръждясала кушетка, постлана с мушама, показа репортаж на Би Ти Ви, направен със скрита камера.

Детското отделение е с напукани стени, липсва хигиена. "То е в окаяно и мизерно състояние, другите зали не са такива и това прави впечатление, правят се ремонти", разказа разследващият журналист Теодора Трифонова, която наблюдава отблизо и под прикритие как протича работното денонощие в клиниката в продължение на седмица.

Материална база е остаряла, има медицински апарати на 30 и повече години, един лекар обслужва над 150 пациенти на смяна.

Няма основни материали, хигиената е на нулево ниво. Освен това има и огромен недостиг на кадри - в спешния травматологичен детски кабинет нерядко един лекар трябва да преглежда спешните случаи, да преглежда децата в противошокова зала, да прави визитации, както и да оперира при спешен случай. Станах свидетел как един лекар направи всичко това за една смяна, плюс три операции - за 12 часа", каза репортерът.

В операционния блок на четвъртия етаж задължителната вентилационната система не работи от години. Лекарят трябва да постави два импланта в крака на пацинента. За тази манипулация е необходима медицинска бормашина, но с такава детската травматология не разполага. Травматологът е закупил инструмента със собствени средства.

„По време на операцията със стар рентгенов апарат проверява дали пироните в крака на детето се поставят правилно. Предупреждават ме, че същият този апарат излъчва силна радиация и е опасен за здравето", разказа Трифонова.

По време на нощната смяна ситуацията в детския спешен кабинет е още по-хаотична. Оказва се, че пациентите са повече, отколкото през дневната смяна, а екипът отново е само от един лекар и една сестра. Отново няма санитар на смяна.

Би Ти Ви е потърсила ръководството на болницата, за да отговори на въпроса каква е причината за мизерията в детската клиника и къде отиват парите за ремонт и клинични пътеки.

Директорът на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски заяви, че болницата хоспитализира 30% от всички пострадали граждани на София. За дейността си получвала около 3 милиона лева, които не били достатъчни за идеалното поддържане на всички отделения.

В деня, в който била уговорена среща на екип на телевизията с представители на болницата, започнал „ударен планов" ремонт на детския травматологичен кабинет.

Оказа се, че ръководството на „Пирогов" има осигурени средства за ремонт на проблемните отделения още от миналата година в размер на 500 хиляди лева.

„Финансирането на цялата болница е на базата на извършената дейност. Когато ние извършим определена дейност, тя се фактурира, фактурата се представя пред НЗОК и тя отделя парите, които ние сме декларирали, че сме извършили през дадения месец. От тези пари се дават от 40 до 50 процента за заплати и останалото нещо включва хранене, пране, ток, вода и цялата тази непосредствена издръжка на болницата, която касае непосредствени ремонти", обясни д-р Раденовски.

Подадени са сигнали към здравното министерство, започната е проверка.

„За последните три години изпълнителният директор на "Пирогов" е одобрил раздаването на хонорари на служителите си за близо 2 милиона лева. Бонусите са извън трудовото им възнаграждение. 9% от лечението на чужденци се разпределят между няколко човека - между икономическия директор, юрист-консулта, главния юрист консулт и медицинския секретар. Бих искала да кажа, че става въпрос за около 50-60 хиляди на година, на тези три лица", съобщи здравният министър Десислава Атанасова.