Двойно по-малко напускат Бургас

https://www.24chasa.bg/Article/1374665 www.24chasa.bg
Бургас

5 678 души са напуснали Бургас през 2011 -та, което е наполовина от преди година, когато от града са се изнесли над 12 000 човека, отчетоха от Статистиката.
В същото време м. г. почти 6000 души са се установили трайно в морския град. Това, според експерти, прави механичният прираст положителен, тоест заселилите се са повече от изселилите се - с 277.

Успокоението на цифрите се обяснява с по-благоприятната икономическа среда в Бургас. "Нека не забравяме, че Бургас е четвъртият по големина град. Тук се предлагат повече възможности за работа и заплащане, туризмът е добре развит, а и сме университетски център, немалко от студентите също остават да се реализират в града", посочва шефката на Териториалното статистическо бюро Гергана Кисьова.
От установяващите се в Бургас над 38% са млади хора до 39 г. На такава възраст са и 1/3 от напускащите.

Въпреки това, заради демографската криза свързана с малкото раждания и застаряване на населението прогнозите вещаят през 2015 г. в Бургас ще живеят 410 817 души при 414 947 в момента. През 2030 г. тенденцията сочи стопяване до 388 534 души. Мъжете както и в момента, ще бъдат по-малко от жените. Сега съотношението е 49% към 51% в полза на дамите.

Цифрите за застаряване на населението още отсега са стряскащи - близо 70% от хората в Бургаски регион са на възраст от 15 до 64 години. В същото време младите хора до 14 години са едва 14 на сто.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане