Двойно по-малко напускат Бургас

https://www.24chasa.bg/Article/1374665 www.24chasa.bg
Бургас

5 678 души са напуснали Бургас през 2011 -та, което е наполовина от преди година, когато от града са се изнесли над 12 000 човека, отчетоха от Статистиката.
В същото време м. г. почти 6000 души са се установили трайно в морския град. Това, според експерти, прави механичният прираст положителен, тоест заселилите се са повече от изселилите се - с 277.

Успокоението на цифрите се обяснява с по-благоприятната икономическа среда в Бургас. "Нека не забравяме, че Бургас е четвъртият по големина град. Тук се предлагат повече възможности за работа и заплащане, туризмът е добре развит, а и сме университетски център, немалко от студентите също остават да се реализират в града", посочва шефката на Териториалното статистическо бюро Гергана Кисьова.
От установяващите се в Бургас над 38% са млади хора до 39 г. На такава възраст са и 1/3 от напускащите.

Въпреки това, заради демографската криза свързана с малкото раждания и застаряване на населението прогнозите вещаят през 2015 г. в Бургас ще живеят 410 817 души при 414 947 в момента. През 2030 г. тенденцията сочи стопяване до 388 534 души. Мъжете както и в момента, ще бъдат по-малко от жените. Сега съотношението е 49% към 51% в полза на дамите.

Цифрите за застаряване на населението още отсега са стряскащи - близо 70% от хората в Бургаски регион са на възраст от 15 до 64 години. В същото време младите хора до 14 години са едва 14 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.