Прокуратурата поема случая "Анета"?

https://www.24chasa.bg/Article/1375459 www.24chasa.bg
През 2006 г. лекарите се бориха 5 дни за живота на Анета,но не успяха да я спасят. СНИМКА: Стоян Николов

"Днес изискахме от окръжната прокуратура в Търговище делото за смъртта на 15-годишната Анета Йорданова от дома в с. Стража. Ще се запознаем с материалите и ако се наложи, може да го възобновим." Това каза за "24 часа" говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова.

Както "24 часа" писа, България ще отговаря пред Европейския съд в Страсбург затова, че е нарушила правото на защита на едно дете с умствена изостаналост. Жалбата е подадена от Българския хелзинкски комитет.
 
Анета Йорданова почина на 7 октомври 2006 г. в дома в търговищкото с. Стража, а в стомаха  бяха открити 5 кг боклуци - от стелки за обувки до камъни.

При тогавашните проверки никой не се оказа виновен и на 11 ноември м.г. Върховната касационна прокуратура прекрати досъдебното производство.
 
 Анета е настанена в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Стража на 25 юли 2002 г. Момичето е с вродено заболяване - много тежка форма на олигофрения, установена от катедрата по психиатрия във Варна.
 
Родена е на 16 юни 1991 г. във варненското село Доброплодно. Майка  Ганка тогава е на 15 г. Два месеца по-късно я оставя в дом "Майка и дете" във Варна, като подписва декларация за отказ. Бащата на Анета е неизвестен.

AHЕТА ЙОРДАНОВА снимка: архив
AHЕТА ЙОРДАНОВА снимка: архив

Момиченцето е преместено в дом в село Васил Друмев, Шуменско. От 2002 г., когато е дошла в Стража, до смъртта  на 7 октомври 2006 г. никой от близките  не е дошъл да я потърси.
 
Анета живее с групата на децата с най-тежка умствена изостаналост. Заради състоянието им те са били под непрекъснато 24-часово наблюдение, твръдят от дома. По-късно и проверяващите от различни инстанции приемат, че това е така. Как под “наблюдение” е нагълтала  5 кг боклуци обаче, и досега никой не може да отговори.

През септември 2006 г. здравословното състояние на Анета започнало да се влошава. Хранела се без апетит, повръщала. Затова е приета в интензивния сектор на детското отделение в търговищката болница на 26 септември. Там започват изследвания.
 
 Рентгеновите снимки показват, че стомахът на момичето е значително разширен и пълен с хранителни остатъци, затова пилорът не пропуска. (Другите материи по принцип не се хващат от апарата, твърдят специалисти.)

 Лекарите решават да оперират Анета, защото при опипване се усещало образувание, което сметнали за тумор. Когато отворили корема обаче, те били изумени и ужасени. Извадили оттам 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия, 3 камъка с големина 3-4 см. Твърдят, че са вадили какво ли не от пациенти, но такова нещо не са виждали.

"Стомахът беше огромен - като във филм на ужасите. Никога няма да забравя това, което тогава видях", спомня си сега един от лекарите, присъствали на операцията, който пожела анонимност.
 
Анета била в безсъзнание и на апаратно дишане. Въпреки реанимацията и грижите на докторите от интензивното след 5 дни момичето умира.

Според съдебномедицинската експертиза причината за смъртта  е гноен перитонит, развил се заради перфорация на стомаха и дванайсетопръстника, и двустранна плевропневмония, довели до полиорганна недостатъчност.

Преди 6 г. пред в."24 часа" тогавашният директор на дома - Тодор Джумалиев, каза, че детето може да е започнало да яде боклуците в дома, но е възможно това да е станало и навън, дори в болницата. От здравното заведение пък контрираха, че това при тях няма как да стане, тъй като Анета е било на системи и вързано.

И вчера Тодор Джумалиев не вдигаше и телефона си. Но и преди 6 г. не пожела категорично да каже има ли вина персоналът на дома за смъртта на момичето. Според него доста от децата имали желание да поглъщат разни неща, като се крият.

Веднага след смъртта на Анета започнаха проверки от различни институции - от отдела за закрила на детето в Търговище и държавната агенция, на която е подчинен, полицията, прокуратурата.
 
На 10 май 2007 г. обаче досъдебното производство срещу неизвестен извършител бе прекратено от окръжната прокуратура в Търговище. В постановлението, с копие от което "24 часа" разполага, пише, че в дома и в болницата не са били нарушени нормите, свързани с лечението на Анета, и смъртта  не се дължи на незнание или немарливост при изпълнение на медицинската професия.

На 8 юли 2008 г. апелативната прокуратура във Варна потвърждава, че постановлението на предишната инстанция е правилно и обосновано.
 
На 11 ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура уведомява Българския хелзински комитет, апелативната прокуратура във Варна и окръжната прокуратура в Търговище, че актовете са правилни и законосъобразни и че постановлението от Варна е окончателно.

"Каквото сме могли, сме го направили, когато му е било времето. Ако дадат указания, ще разследваме случая отново", каза преди ден окръжният прокурор на Търговище Димитър Сяров.

"Не съм участвала в този случай, сега се запознавам с историята на детето. Но знам, че когато става дума за смъртта на дете, то всичко, което може да се направи, си струва", каза Гергана Георгиева, директор на "Социално подпомагане" в Търговище.