Разкриха поръчителя на убийството на бизнесмена Божин Божинов

https://www.24chasa.bg/Article/1376801 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Изпълнителят на поръчковото убийство е ливанецът Мустафа Мохамад Исмаил, заяви градският прокурор Николай Кокинов на брифинг. Нароченият за убиване бизнесмен е Божин Божинов, който имал в полицията регистрации за измами.

Защо Битики Хаки, у когото е намерен паспорт на името на Хаки, Укшини, е искал Божинов да бъде ликвидиран остава загадка.

Сърбинът обещал 20 бона на ливанеца Мустафа Мохамед Исмаил, за да убие бизнесменът Божин Божинов, но ливанецът се уплашил и решил да отиде в полицията и да разкаже, че е нает да извърши убийството.

Полицията все още не може да установи самоличността на арестувания черногорски гражданин. Назначена е експертиза и е изпратено запитване до черногорските власти за самоличността на мъжа.Поръчителят на подготвяното убийство на бизнесмен в София имал няколко паспорта. В един от документите е записано името на Енис Бечирагич-Белан, като се позовава на полицейски източници. Освен паспорт с това име, у него са намерени още 2 или 3 документа с други имена.

Заради наличието на няколко паспорта е назначена експертиза и е изпратено запитване до черногорските власти за самоличността на мъжа. Ако се окаже, че задържаният е Енис Бечирагич, това ще е поредният му арест на българска територия. Белан е арестуван на 23 април 2004 година от барети, атакували видинското заведение "Фешън". Връчена му е била заповед за незабавно експулсиране от България. Бечирагич има забрана да влиза в страната за срок от 10 години, гласи заповедта на НСБОП.

Черногорецът, който живее във Видин от края на 1990 година, бе посочен преди време в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, анализиращ пазара на наркотици в България, като наркобос, отговарящ за регионите на Видин, Монтана и Враца. С него в България през 1990 година бе и чичо му Юсуф Бечирагич, който имаше забрана за влизане в Югославия. Юсуф бе застрелян през 1993 г. в центъра на Видин при опит да избяга от полицейски конвой след връчване на заповед за експулсиране

Вижте новия сайт на "24 часа".