Правнук на писателя Димитър Талев организирал ДДС измамите

https://www.24chasa.bg/Article/1377029 www.24chasa.bg
Милко Талев с певицата Мария Илиева

Милко Талев, сочен от прокуратурата като организатор на схема за измами с ДДС в търговията със захар, е правнук на великия български писател Димитър Талев, научи "168 часа". Освен това той е близък с депутати, манекенки и фолкпевици, които са присъствали на партита, организирани от него.

Пълномощникът на фирмите "Симек" и "Офлайн филмс", които според прокуратурата са точили хазната, е познат сред софийската бохема като плейбой и купонджия. През 2008 година Талев празнува рождения си ден в модерно столично заведение. Мероприятието бъка от чалга изпълнителки и манекенки. Пайнерката Галена е спазарена да пее, присъства и манекенката Наталия Гуркова.

Сред гостите е и добрият приятел на Милко Талев Венцислав Върбанов. Бившият земеделски министър и настоящ независим депутат показва на партито музикалните си заложби, като лично пее евъргрийни заедно с рожденика, който тогава едва ли предполага, че ще бъде натикан в ареста за ДДС измами. Гостите на рождения ден дори пият от скандалния преди години чай с марихуана "Си Айс", който е внасян в България от фирма на Талев, спомня си присъствал на партито. Той е и първият собственик у нас на хитовото преди години "Ауди R8".

Милко Талев (вляво), фолкпевицата Гергана и Венцислав Върбанов във вихъра на купона.
Милко Талев (вляво), фолкпевицата Гергана и Венцислав Върбанов във вихъра на купона.

За рождения ден на дъщеря си Талев е поканил певиците Ан Джи, Галена, Камелия, Емилия, както и изявяващите се в рок жанра “Мери Бойс Бенд” . Освен тях на партита на бохема чести гости са и Галя от "Сатен", Мария Илиева, Гергана и Симона Първанова.

Гриша Ганчев има неприятности с другите играчи в сладкия бизнес от години насам.
Гриша Ганчев има неприятности с другите играчи в сладкия бизнес от години насам.

На купоните Милко Талев не пропуска да хване микрофона и лично забавлява гостите си. Венцислав Върбанов и Милко Талев са приятели от дълги години. През 2007-а депутатът отново уважава парти на бизнесмена, където се празнува рожден ден на дъщеричката му. Купонът е в огромната къща на семейството в Драгалевци. И този път гостите са забавлявани от известни фолкпевици.

За връзките на семейството на Талев с Венцислав Върбанов дори има следи от дебатите в парламента през 1999 година. Тогава червеният депутат Румен Такоров обвинява земеделския министър, че е назначил протежето си Стоян Талев, който е брат на арестувания за ДДС аферата "Захар", за синдик на предприятие в Попово. След това печелившото предприятие е обявено в несъстоятелност. Пред "168 часа" Венцислав Върбанов не отрече, че се познава с Милко Талев и че е присъствал на негови купони. Твърди, че не е запознат с арестите по аферата "Захар", защото не е следил събитията от последните няколко дни.

КИРИЛ БОРИСОВ

Натискат всички играчи в сладкия бизнес

Хората на Гриша Ганчев и лица, свързани с "Литекс", няма да са единствените проверявани от НАП, МВР и митниците за злоупотреби с внос и търговия със захар, твърди пред "168 часа" източник от данъчните власти. На сладкия пазар от години тлее тиха война между трима основни играчи, а най-големият от тях - Гриша Ганчев, вече пострада от акция "Захар".

Останалите са "Захарни заводи" - Горна Оряховица, контролирани от бизнесмена Георги Узунов, и "Захарен комбинат" - Пловдив, който е на мултимилионера Ветко Арабаджиев. След отпадането на квотите за вноса на захар тримата големи на пазара водят подмолна война с доноси до данъчните, митниците и полицията. Самият Гриша Ганчев неведнъж е сигнализирал за злоупотреби от "пловдивски и карнобатски фирми", като според запознати визира дружества, свързани с конкурента му Ветко Арабаджиев и неговия сват, алкохолния бос Миню Стайков.

Голяма част от внесената захар се използва точно в производството на спиртни напитки. Шефът на "Захарни заводи" - Горна Оряховица, Георги Узунов още от 2006 година оспорва монопола на Гриша Ганчев на пазара със захар. Тогава той е сигнализирал Комисията за защита на конкуренцията, че в резултат на разпределението на тарифната квота за внос на сурова тръстикова захар с размер 250 000 тона годишно е създадено господстващо положение на дружествата "Захар Био" АД - Русе, "Бургаски захарен завод" ЕАД - Камено, "Девненски захарен завод " ЕООД - Девня, и "Българска захар 2002" ООД - Долна Митрополия.

Твърди, че "Литекс Комерс" контролира и четирите дружества, които произвеждат захар, въпреки че няма дялово участие в капитала на дружествата, но четирите завода били собственост на офшорни фирми с адресна регистрация седалището на "Литекс" в София. Освен съмненията за злоупотребите с ДДС големите в захарния бранш пестят милиони и от оформянето на вноса, твърдят инспектори от агенция “Митници”.

Масова практика била да се осчетоводяват десетки тонове фира. Така преди година “Захарният комбинат” в Пловдив внася през Бургас 629 тона сурова захар от захарна тръстика. В предприятието обаче постъпват 570 хиляди тона. Разликата, почти 60 тона, е писана като фира при съхранението в склад. Митниците определят, че дружеството трябва да плати още 20 хиляди допълнително мито, но актът пада в съда.

"Захарни заводи" в Горна Оряховица напоследък също имат проблеми с проверки, но от данъчните. Миналата година им е съставен акт за над 60 хиляди лв. заради доставка на захар в Румъния. Но най-много проверки от митниците и данъчните са регистрирани в четирите завода за преработка на захар, контролирани от Гриша Ганчев. На предприятията му е начислявано допълнително ДДС по вноса на захар, както и са им определяни нови тарифни планове по вноса.

Четете още интересни новини в "168 часа"