Кражбите на телефонни кабели са намалели наполовина

https://www.24chasa.bg/Article/1378943 www.24chasa.bg
НОНА КАРАДЖОВА

Кражбите на телефонни кабели са намалели наполовина заради мерките, които правителството предприе срещу пунктовете за скрап. Това се похвали вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

"Всички мерки, които предприемаме в регулацията на търговията с метали, са за да намалим кражбите и е нормално търговците на метали да протестират, защото ги лишаваме от приходи", коментира още министърът. Думите бяха по повод информация от Българската асоциация по рециклиране, че пунктовете за търговия с метали са спаднали под нужния на страната брой. "Това твърдение е абсолютно голословно, радвам се, че поне вече изявяват готовност да се борим заедно с нелегалните площадки", заяви Караджова.

От началото на годината е забранено площадки за изкупуване на метали да има в жилищни зони, а законните пунктове трябва да имат постоянно видеонаблюдение. С новите текстове в закона за отпадъците, които в момента се гласуват в парламента, се забранява и изкупуването на метали от физически лица.

По 800 000 тона биоразградими отпадъци трябва да рециклира България годишно до 2020 г., съобщи още Караджова. Това е европейско задължение на страната, като общините сами ще трябва да си направят компостиращи инсталации и да изградят системи за разделно събиране на биоотпадъците. Екоминистерството пък е наело консултанти от Австрия, Италия и Великобритания, за да разработят модел за системите.

В биоразградимите отпадъци влизат както хранителните огризки от ресторанти и частни домове, така и окосената трева и окастрените клонки от градските паркове и градините. Общини, които изпълнят целите си за рециклиране на отпадъците, ще бъдат освободени от плащането на тежки екотакси, каза Караджова.

Вижте новия сайт на "24 часа".