Кражбите на телефонни кабели са намалели наполовина

https://www.24chasa.bg/Article/1378943 www.24chasa.bg
НОНА КАРАДЖОВА

Кражбите на телефонни кабели са намалели наполовина заради мерките, които правителството предприе срещу пунктовете за скрап. Това се похвали вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

"Всички мерки, които предприемаме в регулацията на търговията с метали, са за да намалим кражбите и е нормално търговците на метали да протестират, защото ги лишаваме от приходи", коментира още министърът. Думите бяха по повод информация от Българската асоциация по рециклиране, че пунктовете за търговия с метали са спаднали под нужния на страната брой. "Това твърдение е абсолютно голословно, радвам се, че поне вече изявяват готовност да се борим заедно с нелегалните площадки", заяви Караджова.

От началото на годината е забранено площадки за изкупуване на метали да има в жилищни зони, а законните пунктове трябва да имат постоянно видеонаблюдение. С новите текстове в закона за отпадъците, които в момента се гласуват в парламента, се забранява и изкупуването на метали от физически лица.

По 800 000 тона биоразградими отпадъци трябва да рециклира България годишно до 2020 г., съобщи още Караджова. Това е европейско задължение на страната, като общините сами ще трябва да си направят компостиращи инсталации и да изградят системи за разделно събиране на биоотпадъците. Екоминистерството пък е наело консултанти от Австрия, Италия и Великобритания, за да разработят модел за системите.

В биоразградимите отпадъци влизат както хранителните огризки от ресторанти и частни домове, така и окосената трева и окастрените клонки от градските паркове и градините. Общини, които изпълнят целите си за рециклиране на отпадъците, ще бъдат освободени от плащането на тежки екотакси, каза Караджова.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.