Кражбите на телефонни кабели са намалели наполовина

https://www.24chasa.bg/Article/1378943 www.24chasa.bg
НОНА КАРАДЖОВА

Кражбите на телефонни кабели са намалели наполовина заради мерките, които правителството предприе срещу пунктовете за скрап. Това се похвали вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

"Всички мерки, които предприемаме в регулацията на търговията с метали, са за да намалим кражбите и е нормално търговците на метали да протестират, защото ги лишаваме от приходи", коментира още министърът. Думите бяха по повод информация от Българската асоциация по рециклиране, че пунктовете за търговия с метали са спаднали под нужния на страната брой. "Това твърдение е абсолютно голословно, радвам се, че поне вече изявяват готовност да се борим заедно с нелегалните площадки", заяви Караджова.

От началото на годината е забранено площадки за изкупуване на метали да има в жилищни зони, а законните пунктове трябва да имат постоянно видеонаблюдение. С новите текстове в закона за отпадъците, които в момента се гласуват в парламента, се забранява и изкупуването на метали от физически лица.

По 800 000 тона биоразградими отпадъци трябва да рециклира България годишно до 2020 г., съобщи още Караджова. Това е европейско задължение на страната, като общините сами ще трябва да си направят компостиращи инсталации и да изградят системи за разделно събиране на биоотпадъците. Екоминистерството пък е наело консултанти от Австрия, Италия и Великобритания, за да разработят модел за системите.

В биоразградимите отпадъци влизат както хранителните огризки от ресторанти и частни домове, така и окосената трева и окастрените клонки от градските паркове и градините. Общини, които изпълнят целите си за рециклиране на отпадъците, ще бъдат освободени от плащането на тежки екотакси, каза Караджова.

Вижте новия сайт на "24 часа".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо