Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

https://www.24chasa.bg/Article/1379146 Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината www.24chasa.bg

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Папа Франциск се спъна и падна по време на служба в Полша (Видео)

Главата на римокатолическата църква падна по време на служба в Полша. Франциск се спъна на сцената и падна в цял ръст по няколко стъпала. Не се съобщава да е пострадал.

Наркодилърите в Рио също се готвят за Олимпийските игри

Наркодилърите в Рио де Жанейро също се готвят усилено за Олимпийските игри от 5 до 21 август. Те са опаковали кокаин и крек в пакетчета с логото на олимпиадата – винаги разпознаваемите пет олимпийски

Да спринтираш между атентат и преврат (Видео)

Да тичаш от Мюнхен до Истанбул - германец прекосява България като част от маратона си от Мюнхен до Истанбул, разказват от Нова телевизия. Преди да тръгне, Денис не е знаел,

Имигрант изнасили жена на гробище в Германия (Видео)

Имигрант изнасили жена в Германия. Той е на 40 години от Еритрея и беше арестуван. Свидетел разказва, че чул викове за помощ от гробище в Ибенбурен в Северна Рейн-Вестфалия.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Пускат на свобода мъжа, който се опита да убие президента Рейгън

Извършилият през 1981 г. неуспешен опит за атентат срещу 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън - Джон Хинкли-младши, през август ще бъде освободен от психиатричната клиника,

Австралия се е преместила с 1,5 метра на север

Австралийски учени ще преизчислят географското разположение на държавата-континент, тъй като се оказва, че тя се намира с 1,5 метра по на север, отколкото изглежда на картите, предаде ДПА,

„Ислямска държава“ публикува видео с нападателите на църква във Франция (Видео)

Информационната агенция на „Ислямска държава“ в сряда публикува видео с двама души, за които твърди, че са нападателите на църква във Франция, в което те се заклеват във вярност към лидера на

Внезапна смърт покоси гурбетчийка от Мездра в Англия

Момиче от Мездра загина при катастрофа в Англия. Трагичният пътен инцидент се разиграл през почивните дни, а жертвата в него е 28-годишната Силвия, съобщава рано тази сутрин „Конкурент“.

Обама: Хилари е единственият подготвен кандидат за президент

Последен ден от конгреса на Демократическата партия на Съединените щати, на който Хилари Клинтън вече бе номинирана за кандидат за президент за изборите през ноември.