Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината

https://www.24chasa.bg/Article/1379146 Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината Българският герой от "Коста Конкордия" Петър Петров предложен за европеец на годината www.24chasa.bg

Евродепутатът Кристиан Вигенин номинира Петър Петров - първи механик на кораба"Коста Конкордия", спасил над 500 души, за европеец на годината.

"Наградата за европейски гражданин" се присъжда веднъж годишно от Европарламента на граждани, групи, сдружения или организации, проявили изключителна ангажираност за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки, или дейности, свързани с трансграничното сътрудничество в ЕС.

Според Вигенин призът трябва да бъде присъден за гражданско поведение, което си струва да бъде отличено. "Достатъчно сме номинирали политици и администратори за подобни награди", смята българският евродепутат.

"Действията на Петър Петров могат да бъдат пример за подражание и са показателни за висок морал и професионализъм", смята Кристиан Вигенин.

Петър Петров е първи механик на "Коста Конкордия" и участва лично в спасяването на повече от 500 пътници с риск за живота си.

На 13 януари 2012 г. пътническият кораб засяда на скали край италианския остров Джилио. На борда има над 4200 души. След удара в скалите лайнерът започва бързо да се пълни с вода и се налага спешна евакуация на пътниците със спасителните лодки.
В тази изключително сложна ситуация първият механик Петров, като рискува живота си, успява да направи 6 курса с една от спасителните лодки и по този начин помага за спасяването на над 500 човека.

p>Той е сред последните трима моряци, които напускат кораба едва когато получават сигнал от бреговата охрана, че е поела пълен контрол върху операцията.
Отличието "Награда за европейски гражданин" е под формата на почетен медал и има символична стойност. Носителите на наградата се определят от комисия, която може да избере до 50 лауреата общо от всички 27 държави членки.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

В Турция е регистриран най-големият отлив на туристи за последните 17 години

Отливът на туристи от Турция е станал най-силният за последните 17 години. Министерството на туризма на страна публикува днес доклад, съгласно който през април 2016 г.

Стотици бягат от окупирания от „Ислямска държава“ Фалуджа

Стотици семейства са избягали от държания от „Ислямска държава“ град Фалуджа в Ирак. Те са напуснали зоната на бойните действия докато правителствената армия се опитва да отнеме града от ислямистите,

Руски сайт: България ще произвежда военни кораби

Най-авангардните оръжейни системи от доказани световни производители ще бъдат разположени на борда на проектирани и построени в България военни кораби.

12 години затвор за българин, крал данни от банкомати в Индонезия

Индонезийски съд осъди българина Димитър Николов Илиев на 12 години затвор за кражба на данните на потребители на банкомати в Кута, Бали, пише The Jakarta Post.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Порошенко отмени санкцииите срещу Елена Йончева

Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ №224/2016 от 27 май 2016 г. "За изменения към приложение №1 към решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 2 септември

Путин: Срещу гаранции сме готови да реализираме всеки газов проект

Руският президент Владимир Путин пристигна на двудневно посещение в Гърция. По време на разговорите си с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и с президента на страната Прокопис Павлопулос

Г-7: Великобритания извън ЕС заплашва глобалния растеж

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни в света (Г-7) предупредиха, че излизането на Великобритания от ЕС, известно като Брекзит, е заплаха за глобалната икономика.

Македонският президент отменя помилване

Македонският президент отмени помилването на 22-ма политици от общо 56 души, съобщи БНР. В обръщение Георге Иванов посочи, че всички други лица, помилвани на 12 април,

Юнкер: Спираме ви парите, ако не приемате бежанци

Източноевропейските страни са предупредени, че ще им бъде спряно европейското финансиране с кохезионните фондове, ако откажат да участват в квотното разпределение на бежанците,