Разкаялият се килър бил помилван от Ангел Марин

https://www.24chasa.bg/Article/1379385 www.24chasa.bg
Един от задържаните при акцията на антимафиотите в сряда. Ливанецът Мустафа Исмаил, нает за убийството на бизнесмена Божин Божинов, е бил помилван от вицепрезидента Ангел Марин. СНИМКИ: МВР И “24 ЧАСА”

На 14 ноември 2007 г. вицепрезидентът Ангел Марин подписва указ №96.

С документа е помилван поредният затворник - ливанецът Мустафа Исмаил. Така той спестява половината от престоя си зад решетките. Лежи за наркотици в Централния софийски затвор заедно с шиптъра Хаки Битики.

През 2012 година и двамата престъпници са на свобода. Старите съкафезници поддържат контакти, защото Битики поръчва на помилвания от вицепрезидента да убие бизнесмена Божин Божинов.

Един от задържаните при акцията на антимафиотите в сряда.
Един от задържаните при акцията на антимафиотите в сряда.

“Да, вярно е, че клиентът ми е помилван с указ на вицепрезидента. Излежа присъдата си. След това имаше процедура по експулсирането му от страната, но спечелихме делата и сега ще внесем документи в МВР за продължаване на пребиваването му в България.

Ливанецът Мустафа Исмаил, нает за убийството на бизнесмена Божин Божинов, е бил помилван от вицепрезидента Ангел Марин.
СНИМКИ: МВР И “24 ЧАСА”
Ливанецът Мустафа Исмаил, нает за убийството на бизнесмена Божин Божинов, е бил помилван от вицепрезидента Ангел Марин. СНИМКИ: МВР И “24 ЧАСА”

Мустафа е отговорен човек и затова е съдействал на органите на МВР по предотвратяване на престъплението.

Той не би участвал в убийство, въпреки че в последно време страдаше от безпаричие. Не мога да се свържа с него след случая с арестите, негови близки също не могат да го открият" - казва адвокатката му, която го представлява по споровете дали да бъде оставен в България, или да бъде принудително отведен зад граница.

Ливанецът Мустафа Исмаил е в сложни взаимоотношения с родните власти и затова решава да предаде заверата за мократа поръчка.

Така се стига до реализацията на МВР, при която бяха задържани няколко чужденци за подготовката на убийството. Исмаил остава само свидетел след арестите по случая.

Пишман килърът от Ливан живее в България от 1991 г. Още същата година се жени за българка, от която има син. Името му протича в разработки за трафик на наркотици още през 90-те години на миналия век, твърдят източници от МВР.

Поддържа контакти с високопоставени представители на арабските страни в София.

В периода 2001-2003 г. са арестувани десетки палестинци, ливанци и сирийци за притежание и трафик на синтетични наркотици. Разбит е и т.нар. дипломатически канал, при който служители на посолствата от арабските страни се ползват за мулета, когато наркотикът трябва да премине през границата в посока Близкия изток. Установено е, че амфетаминът е от нарколаборатории около софийските села и основно от тaзи в Пасарел.

При една от операциите срещу арабските наркотрафиканти е задържан и ливанецът Мустафа Исмаил. Десетки килограми дрога и мостри от различни хапчета са открити в жилището му в столичния квартал Люлин. Безспорните доказателства срещу бандита дават резултат. През 2004 г. срещу него тръгва дело в Софийския градски съд, а в средата на 2006-а е вкаран в затвора.

Наказанието е 10 г. лишаване от свобода и 100 000 лева глоба.

Преди това срещу него има и друго разследване, но то не стига до развръзка.

В затвора наркотрафикантът Мустафа Исмаил се запознава с шиптъра Хаки Битики. Той също е вътре за наркотици, но с по-малка присъда. Въпреки това Исмаил излиза от зандана преди Битики.

Предложението за предсрочното му освобождаване е направено от началството на затвора в началото на 2007-а, само година след като влиза с 10-годишна присъда.

Мотивите - добро поведение Предложението минава успешно през комисията в министерството на правосъдието. През ноември същата година вицето на президента Първанов от квотата на ДПС, Ангел Марин, разписва указа, с който е помилван наркотрафикантът от Ливан.

Любопитен факт е, че то е за останалата част от наказанието му в размер на 1 година, 4 месеца и 22 дни, когато Мустафа е излежал едва година от 10-те по присъдата.

Това е, защото е лежал в предварителния арест от 2003 година до 2006-а, което е приспаднато от наказанието му. Месеци преди помилването му Мустафа е сполетян от нещастие.

Съпругата му умира през април, точно на рождения му ден, което е в негова полза в молбите му до Ангел Марин - няма кой да се грижи за непълнолетния му син.

След вицепрезидентския указ за помилването му, през 2009 г. Софийският градски съд го освобождава и Мустафа Исмаил се връща в жилището си в Люлин. Това обаче не е краят на проблемите му с правосъдието. След излизането от затвора дирекция "Миграция" към МВР издава забрана за влизането му в страната за срок от 10 години.

Доклад на ДАНС от 2010 г. до агенцията по бежанците сочи, че Мустафа Исмаил създава заплаха за националната сигурност.

Документите му са отнети и е отведен в дома за бежанци в Бусманци. Така започва процедура по експулсирането му от България. Той обаче няма никакво намерение да се връща в Ливан. Възползва се от всички законови процедури да обжалва заповедта на миграционните служби за принудителното му отвеждане зад границата на страната.

Мустафа е освободен и от Бусманци, за да се грижи за сина си. Точно в този период се среща няколко пъти с бившия си съкафезник от затвора Хаки Битики, който му поръчва убийството на Божин Божинов. Помилваният от Ангел Марин обаче предпочита да се отчете пред властите, за да го оставят в България, и предава заверата за мократа поръчка на ченгетата. Засега Мустафа Исмаил е със статут на свидетел и не му е повдигано обвинение.

КИРИЛ БОРИСОВ

Решават за ареста на поръчителя Хаки в събота

Софийският градски съд ще решава в събота дали обвиненият като поръчител на убийството на бизнесмена Божин Божинов - Батики Хаки, да остане в ареста. Засега той е задържан за 72 ч.

Хаки, който има сръбски паспорт, бе арестуван от антимафиоти във вторник вечерта в заведение в София. Той възложил изпълнението на мократа поръчка на Мустафа Мохамед Исмаил, с когото лежали заедно в затвора. Хаки му обещал 30 000 лв., но вместо капаро му дал пистолет, снимка и маршрутите на мишената. Исмаил обаче разказал всичко на полицията.

Бизнесменът Божин Божинов от Банкя, за когото МВР съобщи, че е регистриран за измами, вчера не бе открит за коментар. На ул. "Тенев баир", на която би трябвало той да живее в градчето, има бариера и охрана. Гардът обясни, че не познава човек с такова име. От пощата в града казаха, че писмата на Божинов не се носят на адреса, защото той имал при тях пощенска кутия. (24часа)