Свалят Брендо от самолет преди ареста за 10 милиона евро

https://www.24chasa.bg/Article/1379406 www.24chasa.bg
Евелин Банев-Брендо в съда в София като свободен СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Евелин Банев-Брендо е бил свален от самолет за Испания в края на месец април, преди да бъде арестуван край Созопол привечер в сряда и обвинен в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка към Европа и изпиране на милиони евро от сделки с наркотици, за което онлайн изданието на в. "24 часа" съобщи първо.

Бившият борец от Тополовград е издирван от властите в Швейцария за изпиране на 10 милиона евро, които според спецслужбите там са малка част от приходите, които българинът е усвоил от трафик на приблизително 10 тона кокаин. Разследването в страната на банките е за мръсния бизнес на скандалния бизнесмен само в периода от 2004 до 2007 година, уточниха източници, запознати с аферата.

Точно искането на швейцарските власти за задържане на Евелин Банев е станало причина Гранична полиция на аерогара София да не му позволи да се качи на борда на самолет за Испания в края на април.

Kато арестант по делото за пране на пари
Kато арестант по делото за пране на пари

Служителите на летището първоначално са задържали Брендо, а след дълги проверки са го пуснали да се качи на борда, но в този момент самолетът вече е бил във въздуха. Така пътникът не успял да напусне България, а инцидентът на летището е станал причина Евелин Банев да разбере, че има проблем с швейцарските власти.

Свалят Брендо от самолет преди ареста за 10 милиона евро

Според българските служби най-вероятно крайната цел на това пътуване не е била Испания, а Боливия, защото скандалният бизнесмен освен евро, носел у себе си голяма сума боливари (националната валута на Боливия - бел. авт.). В последните години МВР установило десетки пътувания на Банев до държави в Латинска Америка.

В този ден в края на април обаче българинът не успял да се качи на самолета. В следващите три седмици - до ареста в сряда, той е направил всичко възможно да проучи с какво точно разполага разследването в Швейцария и ще предприемат ли нещо срещу него властите в България. В продължение на тези 21 дни Брендо е бил основно в София и на морето.

В деня на ареста той първоначално е пътувал до Бургас, след това се върнал в комплекса си "Оазис" на юг от Лозенец, но по пътя за там, на разклона за Созопол, е бил арестуван от служители на ГДБОП.

Първоначално Банев е задържан с полицейска мярка за 24 часа, а вчера прокуратурата му наложи още 72 часа престой зад решетки.

Властите в Швейцария търсят българина по три обвинения - подправяне на документи, участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици с утежняващи вината обстоятелства, научи "24 часа".

В продължение на три години - от 2004 до 2007, полицията в Швейцария с помощта на спецслужби от други европейски държави е наблюдавала движението на финансови потоци през фирми, собственост на Евелин Банев. Цялото разследване срещу българина започнало от елементарна схема за изпиране.

Първоначално Евелин Банев си открил банкова сметка в Швейцария на името на своя фирма и превел по нея 10 милиона евро.

В документите, които му изискали, българинът посочил фактури за легален произход на тези средства. Проверка на данъчните и полицията в Берн обаче показала, че документите са фалшифицирани и зад тях не стоят реални сделки с "чисти" стоки.

Така станало ясно, че произходът на 10-те милиона евро е друг, а продължилото разследване, съвместно и с други европейски държави, показало, че милионите са от трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Много скоро се изяснила и цялата схема за изпиране на парите - месеци след депозирането на 10-те милиона, друга фирма на Брендо изтеглила от швейцарска банка кредит от точно 10 милиона евро. За да усвои отпуснатите му средства, българинът гарантирал заема с банковата сметка с парите, изкарани от международен наркотрафик, които били на същата стойност.

Изтеглените вече “чисти” 10 млн. евро били пръснати в други банкови сметки и вложени в недвижими имоти както в България, така и в други държави в Европа, твърдят властите в Берн.

Швейцарските спецслужби с помощта на колеги от няколко европейски държави в продължилото дълги години разследване изяснили и схемата на българина за трафика на кокаин. Анализът им показал, че Банев е на много високо ниво в международната търговия с най-скъпия наркотик.

Според МВР в края на април българинът е подготвял бягството си от страната и защото по делото му у нас за изпиране на 2 милиона евро оставали само няколко заседания до произнасянето на присъда.

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Първо вземал по 1000 евро от всяко пренесено кило

Първоначално бившият борец от Тополовград участвал само като посредник в транспортирането на дрогата от Латинска Америка към Европа. Според чуждите служби той прибирал по тази схема по около 1000 евро от всеки прекаран през Атлантическия океан килограм кокаин.

Така много бързо натрупал от незаконния трафик огромни суми и започнал сам да купува стока от боливийски картели и да я транспортира до клиенти в Западна Европа. И при двете схеми обаче пренасяли кокаина по един и същи начин.

Боливийската дрога стигала с камиони до източното крайбрежие на Южна Америка. Оттам стоката се товарела в големи кораби, които я изкарвали в открито море. Там, навътре, на предварително уточнени джипиес координати до големите плавателни съдове се приближавали малки яхти.

На всяка от тях товарели между 200 и 1000 килограма наркотик.

Яхтите акостирали в различни точки по европейското крайбрежие, най-често на територията на Испания. Вече стигнала до брега, дрогата се пренасяла в специално подготвени за това наркодепа. Там кокаинът се скривал в нарочно направени тайници в автомобили.

С колите забранената стока стигала до крайните получатели в различни точки на Западна Европа.

Там вече, след като извадели коката от тайниците, слагали на нейно място парите, които са платени от клиента за нея. Това е абсолютно сигурно, защото в много случаи на заловени в тайници на автомобили пари след химическо изследване по тях са откривани частици кокаин, уточниха запознати с разследването.

Когато обаче автомобилите с пари не били залавяни от полицията, те стигали до България. Там приходите от международния наркотрафик според швейцарските власти се инвестирали в недвижими имоти (не случайно Евелин Банев бе собственик на голяма компания в този бизнес - бел. авт.), в големи хотелски комплекси, кръстени "Оазис".

Друга част от финансите се изнасяли в чужбина и се правели различни опити те да бъдат легализирани. (24 часа)

Вижте новия сайт на "24 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и