Продукти
За салатата: По половин връзка девесил, джоджен, прясна мащерка, див чесън, 3 стръка чесън, половин маруля, 1 връзка рукола, 1 кофичка кисело мляко, зехтин, сол
За предястието: 1 консерва нахут, 3 връзки чесън, половин ч.л. кимион, половин лимон, зехтин
За кюфтетата: 1,5 кг кайма (по 750 г смляно агнешко и телешко месо), арабска подправка 7 плюс 1 (кардамон, карамфил, канела, индийско орехче, джинджифил, бахар, черен пипер, които се размесват със сладък червен пипер), 2 глави лук, 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне
Накисваме зеленчуците 40 мин във вода, за да излязат нитратите. Не ги късаме, а ги режем на ситно в подходяща купа, слагаме сол, зехтин и киселото мляко и разбъркваме.
Нахутеното предястие се приготвя, като предварително нарязваме на ситно пресния чесън. После разбъркваме всички продукти в подходящ съд и веднага сервираме.
Кюфтетата също стават лесно. Омесваме каймата със солта и подправките още сутринта и ги оставяме да престоят до вечерта. Като стане време за печене, добавяме ситно нарязания лук, магданоза и вода, колкото поеме, за да стане каймата пухкава и кюфтетата да не са сухи.
Печем ги на предварително загрята скара, като през това време топим ръцете си в съд с вода, да не залепват. Такава вечеря върви с хубаво червено вино.