Косплей: играта на младите

https://www.24chasa.bg/Article/1382366 www.24chasa.bg

Нова мания от Изтока е обсебила западните деца, и не само тях. От Америка през Австралия и цяла Европа - младежите масово се гримират и костюмират. 13-годишни дават уроци по поставяне на грим в интернет - как да се превърнем в японско анимационно геройче. Първо нанасяте молив, после сини сенки, след това лилави, сега малко бяло ето тук... Грамадни очи, често с  контактни лещи, перуки и костюми. Всичко се прави възможно най-близко до оригинала - японското аниме.

Неологизмът косплей е съставен от думите costume и play (“костюм” и “игра” от англ.). Това е следващата стъпка, след като сте се преоблекли и гримирали. Разиграват се епизоди от любимото филмче. За целта се събират групички от съмишленици - от двама до... колкото успеете да привлечете към идеята.

Но лудостта не спира дотук. Тя се разраства, става организирана. Сега вече има национални, европейски, световни турнири по косплей. Всякакви събития, свързани с любимото хоби.

За по-възрастните целият този брътвеж има нужда от обяснение. Аниме е терминът за японската анимация, възникнала на основата на японските комикси манга.

Аниметата не са непременно детски, те са с всякакви сюжети - на научнофантастични филми, фентъзи, юношески любовни и ученически историйки, кримки, спортни, дори еротика. Съществуват над 30 аниме и манга жанра. Стандартната дължина на филмчето е 24 мин, но някои са колкото пълнометражни ленти.

Анимето се заражда в началото на ХХ в. В България се появява през 70-те и 80-те години на миналия век. У нас се въртят пълнометражните филми “Котаракът в чизми”, “Трима звездни мускетари” и продължението му “Машината на времето”, “Космическата огнена птица” и сериалите “Буревестниците”, “Волтрон” и “Тайнствените златни градове”.
В България има няколко аниме сайта. В много от градовете има групи, които се занимават с косплей - в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол и др. Годишно се провеждат две важни събития - аниплей, което е нещо като театрална постановка  с по няколко миниспектакъла косплей, и анивенчър. Анивенчър е събитие, при което се провеждат игри, състезания, работилници, спортове и косплей. Първият анивенчър у нас се е състоял преди 5 г. Участниците, повечето от които са ученици, сами организират събитията. Например с парите от билетите осигуряват  наем на залата за следващата година.

Те си шият костюми, наемат перуки и гримьори на свои разноски.
Конференции и състезания се организират непрекъснато по света. Последното голямо събитие по аниме и манга беше на 7 април в швейцарския град Лозана. Тогава шоуто “Полиманга” събра 16 000 посетители.

А последното събитие у нас с присъствието на представител от Швейцария - на 5 май в Младежкия театър в столицата. Явиха се 4 групи, някои от които по 16 участници. Тогава беше избран и българският представител на европейското състезание по косплей (разиграване на анимета) в Лондон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.