Разследват наново мистериозна смърт на надзирател

https://www.24chasa.bg/Article/1383664 www.24chasa.bg
АТАНАС ДОКОВ

Трагедията на един бивш затворнически надзирател продължава да вълнува жителите на кв. Стадиона в Пазарджик почти 7 месеца след като 46-годишният Атанас Доков слага сам край на живота си.

Както "24 часа" писа, в петък антимафиотите от Пазарджик в съдействие с пловдивските си колеги задържаха 5-членна престъпна група за склоняване на момичета към проституция и износа им към Западна Европа. В престъпната дейност на бандата разследващи намират и мотиви за самоубийството на надзирателя Атанас, след като става ясно, че дъщеря му Лазарина е една от жертвите.

Групата е съставена от мъже на средна възраст и се е отличавала със садистичните си прояви спрямо жертвите, които отказвали да се подчинят и да заработват като проститутки.

Апартаментът на самоубилия се надзирател е продаден две седмици след смъртта му.

В основното ядро са 30-годишният пазарджиклия Николай Х., съучастникът му Ангел А., на 43 г., ромът от пазарджишкото село Хаджиево Кирил Н. Тримата са задържани за 72 часа. Днес съдът ще разгледа искане на обвинението за постоянна мярка "задържане под стража".

След първоначалния арест от 24 часа са освободени помагачите на бандата Димитър Б. и Мария Д., на 22 г., и двамата от Пловдив. Техните функции са били ограничени с охраната на жертвите в Пловдив. Мария дори започнала да проституира за приятелите си, което също я определя в някаква степен като жертва.

Схемата, която престъпниците разработват, е проста. Те подбират лековерни момичета чрез интернет сайт за запознанства. Първоначално пристъпват внимателно към жертвата по всички правила за сближаване. После идва и изненадващият натиск и склоняване за работа като проститутка.

В случаите, когато жертвата отказва да се подчини, следва жестока разправа. Момичетата са изолирани в апартамент в Пловдив, където са подложени на побой, изнасилвания, заплахи и гаври.

Жертвите са горени с цигари. Изтезанията са били изпълнявани основно от Николай и Ангел, първият е проявявал особена изобретателност в наказанията си. Когато и това не дава нужния резултат, следвало искането на откуп от близки, за да не бъде продадено момичето като бяла робиня в чужбина.

Антимафиоти се натъкват на данни, че дъщерята на самоубилия се надзирател Доков е сред момичетата, експлоатирани от задържаните сутеньори.

"Атанас бе изключително добър и свестен човек, но децата му го убиха", е най-тиражираната версия в квартала. Сутринта на 27 октомври 2011 г. живеещите в блока били изненадани от две полицейски коли. Те научили от униформените, че Доков се е самоубил с личното си оръжие в избата си. Трупът бил открит от сина му Стоян. Във фаталната сутрин никой от съседите не чува изстрелите.

Че в семейството на Атанас имало проблеми, е било ясно на всички. В апартамента си той живеел със сина Стоян и дъщерята Лазарина, съпругата му Мария от години работела в Кипър. Оплаквал се напоследък, че изплаща кредит и не му стигат парите.

"В последните месеци постоянно търсеше пари назаем. Искаше дребни суми и изглеждаше съсипан. Молеше за пари дори и непознати", твърди близка до семейството.

Съседи от блока свързват финансовите проблеми на Атанас с децата му, към които бил изключително привързан. Голямата му болка била Лазарина, след като в квартала
плъзнали слухове, че проституира и се движи с мъже от ромски произход. Дъщерята имала и приятел, по-голям с 10-15 години от нея, който пък не я изпускал от погледа си. Някои не изключват той да е бил и неин сутеньор.

Скандалите между Атанас и сина му Стоян пък били едва ли не всекидневие. Често се случвало наследникът да гони баща си с нож по стълбището. Съседи твърдят, че вечерта преди самоубийството на надзирателя в жилището отново е имало голям скандал между баща и син.

"На погребението видяхме, че Наско има наранявания от нож по брадичката и ръката. Явно се е отбранявал", разказват хора от блока. За тях обаче това не е най-шокиращата истина.

"Атанас беше с две прострелни рани, когато го погребвахме. Едната между очите и една в слепоочието.

Как може самоубиец да се простреля два пъти на такива места в главата. Не знам какво разследват полицаите, но за нас това е невъзможно. Този човек или е убит, или някой му е помогнал да умре", твърди потресена съседка, пожелала анонимност.

Пред близки и познати на починалия разследващи оповестили версията, че всъщност Атанас Доков първо е сложил дулото на личния си пистолет под брадичката. При изтрела куршумът преминал през устната кухина, носа и излязъл през челото между очите. Раната обаче била повърхностна и не засегнала жизнени центрове, и с втори изстрел надзирателят се прострелля в слепоочието.

На самото погребение синът на Доков не отива. Само две седмици след кончината на надзирателя семейството му продава апартамента.

"Жена му Мария и дъщеря му Лазарина заминаха за Кипър и в момента са там. Синът му Стоян се изнесе на квартира някъде в града", обясняват съседи.
Преди това да се случи обаче, Лазарина споделила на своя приятелка, че има много неясни неща в смъртта на баща.

"Няколко дни след погребението на Наско Лазарина дойде у нас. Носеше някаква тетрадка. На листа беше изписала питанки и постоянно повтаряше, че нещо не е наред в самоубийството на татко . Какво имаше предвид обаче, така и не сподели", разказва приятелката.

Тя не изключва възможността проблемите на Лазарина да са били наистина последната капка, подтикнала Доков към фаталното решение.В последните месеци разни непознати идвали да търсят Анатас, а Лазарина все я нямало. Жената допуска, че е ставало въпрос за пари, защото след като непознатите си тръгвали, бившият надзирател ставал все по-угрижен.

Подобни данни съществуват и при разследващите, разбили сутеньорите. Ако се съберат достатъчно и доказателства за съпричастност на задържаните към смъртта на надзирателя, срещу тях ще бъдат повдигнати и нови, много по-тежки обвинения.

Вижте новия сайт на "24 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.