Екоминистерството ще става диспечер на снега

https://www.24chasa.bg/Article/1385650 www.24chasa.bg
Екоминистърът Нона Караджова и заместничката Ивелина Василева откриха изложба на фотографии, посветени на водата, чийто автор е фоторепортерът на в. "24 часа" Десислава Кулелиева. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

България трябва да изгради автоматизирана система от датчици, която да следи едновременно състоянието на снежната покривка, отока на реките и водните запаси в язовирите. В диспечерски пункт данните, които ще се подават в реално време, ще се съпоставят с прогнозата за времето и ще се оценява рискът от наводнения. Това обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Цената за системата ще е 10-15 млн. лв., а диспечерският пункт ще бъде в екоминистерството. Повечето от автоматичните станции пък ще са на Института по метеорология и хидрология на БАН. "И в момента НИМХ подава тази информация, но повечето пунктове не са автоматични и набирането на информация отнема много време", обясни Караджова. При автоматизиране на системата според нея ще има много повече време за реакция и предупреждение на хората в заплашените райони.

Предстои и заснемане от самолет на поречията на реките, за да се набележат критичните за наводнения участъци, обясни още Караджова.

Еврокомисията да спре да прави нови директиви в областта на водите, предложи пък директорът на водите в екоминистерството Асен Личев. Освен това страната ни предлага ЕС да обяви правото на питейна вода за основно право.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка