Лазер чисти мастило от хартията, става нова

https://www.24chasa.bg/Article/1385662 www.24chasa.bg

Британски инженери разработиха метод, при който с помощта на лазери се премахва мастилото от хартията и тя да става като неупотребявана, пише в. "Дейли телеграф". Откритието дава възможност хартията да се използва за втори път в принтери и копирни машини.

Изследователите от "Кеймбридж" използвали кратки лазерни пулсации, с които се изтриват думи и образи, принтирани вече върху листа.

Лазерът изпарява мастилото на тонера, без да поврежда самата хартия, обяснява д-р Джулиан Олууд, който ръководи екипа. Учените установили, че могат да премахват мастилото от хартия и фотокопия, като го нагряват с кратки лазерни пулсации, траещи само по четири милиардни от секундата. Те провели експеримента с различни лазери, работещи с ултравиолетова и с инфрачервена светлина. Най-ефективен обаче се оказал зеленият лазер. Могат да се използват и филтри, които да събират изпареното мастило.

Лазерите са ефективни при различни видове тонери. Това дава реална възможност хартията в офиса да бъде използвана по няколко пъти и така да се намали броят на изсичаните дървета. С откритието вече ще е възможно бъдещите принтери и фотокопиращи машини да имат и функция "изчисти".