Ангел Марин помилвал ливанец с три смъртни присъди

https://www.24chasa.bg/Article/1385980 www.24chasa.bg
Ангел Марин

През миналата седмица МВР задържа сръбския гражданин Хаки Битичи, с което предотврати убийството на "поръчания" от него роден бизнесмен Божин Божинов. Успешната операция е станала възможна след като мокрото поръчка е била възложена на ливанеца Мустафа Исмаил, пише в. "168 часа".

Той обаче - вместо да убие Божинов за 30 000 лв, отишъл в полицията и разказал за готвеното покушение. Пишман убиецът е бил разследван за други престъпления, лежал е в затвора 10 години, но през 2007-а е помилван от тогавашния вицепрезидент Ангел Марин. След като излязъл от затвора, Исмаил е трябвало да бъде експулсиран. Това обаче не се случило, защото той подал молба до съда да получи статут на бежанец у нас, тъй като имал издадени три смъртни присъди в родината си.

Неговите показания пред миграционните ни власти за причините се разминават с проучванията на службите ни. Според ливанеца смъртните присъди са за участието му в освобождението на Палестина, когато в периода 1975 - 1985 г= извършил три убийства и е бил осъден. Четвърто пък, в което бил обвинен - на офицер в родния си Ливан преди това, не било негово дело, твърди той. Въпреки това получил смъртна присъда.

По сведения на нашите служби пък е лежал в затвора в родината си заради криминални престъпления. След излизането му от Централния софийски затвор, където се сближил с Хаки Битичи, през 2007-а, ДАНС го обявявила за заплаха за националната сигурност поради информация, че се занимава с наркотици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и