Ангел Марин помилвал ливанец с три смъртни присъди

https://www.24chasa.bg/Article/1385980 www.24chasa.bg
Ангел Марин

През миналата седмица МВР задържа сръбския гражданин Хаки Битичи, с което предотврати убийството на "поръчания" от него роден бизнесмен Божин Божинов. Успешната операция е станала възможна след като мокрото поръчка е била възложена на ливанеца Мустафа Исмаил, пише в. "168 часа".

Той обаче - вместо да убие Божинов за 30 000 лв, отишъл в полицията и разказал за готвеното покушение. Пишман убиецът е бил разследван за други престъпления, лежал е в затвора 10 години, но през 2007-а е помилван от тогавашния вицепрезидент Ангел Марин. След като излязъл от затвора, Исмаил е трябвало да бъде експулсиран. Това обаче не се случило, защото той подал молба до съда да получи статут на бежанец у нас, тъй като имал издадени три смъртни присъди в родината си.

Неговите показания пред миграционните ни власти за причините се разминават с проучванията на службите ни. Според ливанеца смъртните присъди са за участието му в освобождението на Палестина, когато в периода 1975 - 1985 г= извършил три убийства и е бил осъден. Четвърто пък, в което бил обвинен - на офицер в родния си Ливан преди това, не било негово дело, твърди той. Въпреки това получил смъртна присъда.

По сведения на нашите служби пък е лежал в затвора в родината си заради криминални престъпления. След излизането му от Централния софийски затвор, където се сближил с Хаки Битичи, през 2007-а, ДАНС го обявявила за заплаха за националната сигурност поради информация, че се занимава с наркотици.