Генерал Уесли Кларк пред "24 часа": Шистовият газ може драстично да понижи енергийните цени

https://www.24chasa.bg/Article/1386915 www.24chasa.bg
Ген. Уесли Кларк

Генерал Уесли Кларк е главнокомандващ силите на НАТО в Европа от 1997 до 2000 година. Той командваше ударите на НАТО в Югославия. Роден е през 1944 г., военната си кариера започва във Виетнам, където е раняван 4 пъти. Сега е в частния сектор, където работи като консултант и инвестиционен банкер.

В края на миналата седмица генерал Уесли Кларк бе на годишната среща на фондацията на експрезидента Петър Стоянов Център за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Кларк е член на управата на центъра.

- Ген Кларк, по време на дискусията на срещата казахте, че страните от Източна Европа имат сега шанс да преосмислят икономическите си стратегии, да намерят стратегии за растеж. Как да стане това според вас?

- Една от големите възможности, които ще окажат голямо влияние, е шистовият газ. Това важи за Полша. Но и в Германия и Испания има големи залежи. Както и в много други страни в Европа, включително България. Но трябва да бъде успешно извлечен и да се докаже, че има достатъчно големи количества. И може драстично да понижи цената на енергията в Европа.

- Шистовият газ обаче има много врагове, които смятат, че има опасности.

- Има ненужна тревожност  по този въпрос. Истината е, че ако технологията се прилага по стандарти и се следват всички предпазни мерки за околната среда, няма опасност нито за питейната вода, нито за хората в съответния регион.

Шистовият газ издига енергетиката на ниво над въглищата, намалява зависимостта от атомна енергия, намалява цената на енергията. Това би дало възможност европейският прогрес да продължи с добро темпо.

- В България се говори за намаляване на зависимостта ни от руските енергийни доставки. Какво мислите по този въпрос?

- Винаги е мъдро да имаш алтернатива. Не виждам защо Русия да не бъде една от многото страни в Европа, която е доставчик на енергия.

- Има ли прилики между противодействие на финансовата криза и битка с военен противник?

- Няма директна връзка. В момента съм в банковия бизнес. Във всеки бизнес трябва
да знаеш механиката на нещата, как работят те, също както във военните дела;
да знаеш средата, в която си поставен, трябва да имаш стратегия за успех. В икономическата среда, в която сме в момента, не просто в банкирането, а на национално ниво трябва фокусиране върху икономическият растеж. Не може просто да режеш бюджети и да вдигаш данъци. Трябва да се стимулира икономическия растеж и един от най-добрите начини да се направи това е фокусиране върху енергията. Тя е стабилна основа за икономиката. Колкото повече имаш, толкова по-малко струва и толкова повече дърпа икономиката напред.

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо