"Риби" роботи чистят водите

https://www.24chasa.bg/Article/1386963 www.24chasa.bg
Снимка: BMT Group

Международната компания "BMT Group", спонсорирана от Европейската комисия, провежда тестове с механични риби в Испания, целящи да установят тяхната ефективност при локализиране и проследяване на източници на замърсяване във водата, съобщава Би Би Си.

Рибите роботи са с дължина от 1,5 м. Те имитират движенията на истинските водни обитатели, което им дава гъвкавост и им позволява бързо да променят посоката си дори в плитки води. Това твърди Иън Дюкс, изследовател от Университета в Есекс, който участва в проекта.

За разлика от конвенционалните апарати за подводна работа, които се задвижват с винтов пропелер, тези риби използват плавници за ускорение, което им позволява да преминават през места, трудно достъпни за перките на моторите.

Би Би Си цитира д-р Люк Спелър, изследовател в "BMT Group", според когото главното предимство на рибите роботи е тяхната бързина.

„В момента проби, проверяващи нивото на замърсяване във водата се взимат веднъж на месец. Ние можем да използваме механичните риби, за да измерваме замърсяването постоянно", обяснява той.

Рибите роботи разполагат с изкуствен интелект и са способни да комуникират помежду си. Те могат да „надушат" замърсяване във водата и да го проследят до неговия източник. Цената на единичния прототип възлиза на 30 000 долара.

Учени от BMT Group смятат, че щом прототипите бъдат усъвършенствани, те ще помогнат да се преборят огромните разходи за пречистване на сладката вода, възлизащи на 2 млрд. долара годишно за Англия и Уелс.

Вижте новия сайт на "24 часа"