Клошари искали по 100 лв. на ден да не ровят в кофите

https://www.24chasa.bg/Article/1387386 www.24chasa.bg

По 100 лв. дневен рекет искат клошари от организациите за разделно събиране на отпадъците, за да не крадат суровини за рециклиране от контейнерите с картони, пластмаса, метали и стъкло. Това разказа шефът на "Екопак" Тодор Бургуджиев.

Заради набезите на клошарите делът на разделно събраните отпадъци, които стават за рециклиране, е от 0 до 5% вместо нормалните 40-70%, обясни той.

Събирачите на вторични суровини от цветните кофи вече са намерили цаката и на контейнерите тип "иглу", които камионите вдигат с кранове. "На доста каручки са монтирани подемници, които повдигат контейнера и след това вадят отпадъци от долния капак", обясни Бургуджиев. Събраното от контейнерите за рециклиране клошарите предавали на нелицензирани пунктове за търговия с вторични суровини.

ТОДОР БУРГУДЖИЕВ
ТОДОР БУРГУДЖИЕВ

За да успеят да изпълнят спуснатите от държавата цели за разделно събиране и рециклиране, организациите са принудени да купуват отпадъци от вторичните суровини. "Ние обаче от тази година не го правим", зарече се Бургуджиев, след което уточни, че се опитват да работят само с лицензирани търговци.