Сергей Станишев поиска Европа да гарантира работа на младежите

https://www.24chasa.bg/Article/1388646 www.24chasa.bg

Сергей Станишев поиска въвеждането на Европейска младежка гаранция. „Това е система, която гарантира, че на всеки млад европеец ще бъде предложена работа, квалификация и специфично обучение до четири месеца след завършване на образованието му или след като остане без работа", обясни Станишев. Той допълни, че подобна система вече успешно работи в Австрия и Финландия, а много скоро ще бъде въведена и в Люксембург.

Президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев откри срещата на водещите политически лидери от европейското социалистическо и социалдемократическо семейство в зала „The Square" в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Станишев отбеляза, че се откриват нови възможности за въвеждането и изпълнението на стратегията, която ПЕС предлага още от самото началото на кризата в Европа. Президентът на европейските социалисти счита, че това са решения, които ще възстановят европейската икономика и ще върнат надеждата на хората. Сред тях са въвеждането на Данък върху финансовите транзакции, еврооблигациите, както и цялостна стратегия за инвестиции, която да доведе до увеличаване на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка и по-добро усвояване на европейските фондове. „Тези инвестиции ще бъдат използвани в борбата с безработицата и по- специално с младежката безработица. Ще бъдат укрепени националните икономики и ще намалеят неравенствата и бюджетните дисбаланси", обясни още Сергей Станишев. Той заяви подкрепата на всички европейски лидери от левицата за усилията на Франсоа Оланд в тази посока.