16 японски деца, преживели земетресенията, пристигат в България

https://www.24chasa.bg/Article/1389326 www.24chasa.bg
Николай Младенов Снимка: Архив

Деца от пострадалите при бедствието през март 2011 г. райони в Япония ще пристигнат на екскурзия в България, съобщиха от Министерство на външните работи. Визитата е по инициатива на министър Николай Младенов и е израз на съпричастността на България към японския народ и подкрепа за усилията за възстановяване на Япония.

При посещението си в Япония през април Цецка Цачева подари 20 самолетни билета - за 16 японски деца и за четирима техни придружители. Учениците са избрани чрез конкурс за есе на тема "България". У нас те ще посетят София, Белоградчик, Копривщица и други забележителности. Децата са получили покана да посетят и българския парламент.

Групата от град Хигаши Мацушима ще посети България от 27 май до 3 юни 2012 г. 

Програмата предвижда запознаване с български художествени занаяти, традиционни продукти като розовото масло и известното в Япония българско кисело мляко, срещи с български ученици. Планирани са учебни посещения на розоварна и лозов масив, както и урок по народни танци, воден от Нешка Робева.

В София японските ученици ще отседнат в домовете на свои връстници от 18-то СОУ „Уилям Гладстон", където се изучават японски език и култура.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на българската компания „Геотехмин". За реализирането на инициативата ценно съдействие оказват също 18-то СОУ "Уилям Гладстон" в София, което организира престоя на учениците в София, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" в Кърджали, Групата за приятелство с Япония в Народното събрание и други.

Вижте новея сайт на "24 часа"