Морето по-евтино с хранене "лайтс"

https://www.24chasa.bg/Article/1390103 www.24chasa.bg
Повечето хотели осигуряват шезлонг и чадър само на собствения си басейн.

От няколко години морската почивка на изхранване ол инклузив (осигурени всички хранения през деня от хотела) се превърна в обичайна практика за българските туристи. Още повече че за мнозина това е начин да се почива качествено, като се спестяват доста разходи за изхранване по време на почивката.

От тази година обаче ол инклузивът вече има разновидности. Последният трик на хотелиерите да намалят себестойността на продукта си и съответно да свалят и малко от цената е наречен ол инклузив лайт.

При тази "лека" версия се ограничава изборът на блок масата до 2-3 ястия на хранене, свива се консумацията на алкохол, като се въвеждат часове, в които пиенето е безплатно, и т.н., обясниха хотелиери. Така се подсигурявало преди всичко, че няма да има изхвърляне на храна.

При леката версия на ол инклузива изборът от блок масата е силно ограничен.
При леката версия на ол инклузива изборът от блок масата е силно ограничен.

В част от хотелите пък лайт версията на ол инклузив изключва дори безплатното сутрешно кафе. Не липсват и такива, които се връщат към столовото хранене на ведомствените станции - туристът избира менюто си за следващия ден и се приготвя точната бройка порции.

Няма друг начин да се свали цената на ол инклузив почивка на Златни пясъци под 40 лв. на нощ, каквито оферти има в момента, твърдят хотелиери. Факт е, че конкурентна оферта от хотел в същата тризвездна категория в същия курорт, но с нормален ол инклузив е на цена около 80-100 лв. на нощ.

"По принцип ол инклузивът си има своите категории. Както има лайт, така има и супериор, която включва примерно бутилка вино или специални сладкиши към менюто. Фактите обаче показват, че по-често оплакванията на туристите са от високата категория на ол инклузива, а не от по-евтината версия, защото очакванията на клиентите на двете категории са различни", обясни шефът на института за прогнози и анализи в туризма Румен Драганов.

Като цяло хотелиерите от почти всички курорти по Черноморието са започнали да свалят от предварително обявените цени с най-различни промоции. Засега най-големите намаления са за началото на сезона през юни и юли, но не липсват такива и за август. Причината е, че въпреки добрите записвания на чужди туристи има хотели, които не са успели да се запълнят.

Туристите обаче трябва да подхождат внимателно към промоциите на хотелиерите, защото често в тях има скрити уловки Например тризвезден хотел по Северното Черноморие предлага цени от 61 лв. за двойна стая при почивка ол инклузив. Ако туристите обаче искат изглед към морето, ще трябва да доплатят по 10 лв. на човек. Ползването на хладилник е по 7 лв. на нощувка, а за да имат осигурено паркомясто за колата си, ще им вземат между 5 и 10 лв. такса в зависимост от дължината на почивката.
Четиризвезден хотел в Равда предлага пакетна цена от 151 лв. на човек за десетдневна ваканция в пика на сезона. Децата обаче ще трябва да си доплащат по 3 лв. за закуска и 4 лв. за вечеря.

Подобна политика е обявил и петзвезден хотел на Златни пясъци. Тук цената на човек е 50 лв. на нощ в двойна стая, като при плащане на пакет от 5 или 7 нощувки има отстъпка от 10 или 15%. Ако почиващите обаче искат да са на ол инклузив, ще трябва да доплатят за всеки ден сума, почти равна на тази за нощувката.

Подобна ценова политика практикуват дори луксозните голф комплекси по морския бряг. Тук цените отново са пакетни, а изхранването е само закуска. За вечеря се доплаща по 30 лв. на турист, независимо на каква възраст е.

Има все пак и хотелиери, които изготвят семейни пакети, при които нощувката и храната на децата до 16-годишна възраст са безплатни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов