До 400 лв. струва детският лагер

https://www.24chasa.bg/Article/1390122 www.24chasa.bg
При най-скъпите морски лагери децата могат да вземат и уроци по каране на сърф или ветроходство. АВТОР: БУЛФОТО

Около 400 лв. излиза самостоятелната десетдневна ваканция на децата, независимо дали е морска или на планина. През това лято най-търсени се оказват приключенските ваканции - хлапетата спят на палатки, влизат в пещери, карат каяци или обикалят планините на велосипеди.

Цената на различните видове приключения и почивка зависи най-вече от продължителността. Задължително условие за качествения лагер е да има достатъчно инструктори и спасители с децата. Оптималният вариант според агенциите е на пет деца да има по един обучен възрастен. Хубаво е, ако с хлапетата се движи постоянно и медицински персонал, но тогава цената е малко по-висока.

За да пуснете детето на приключенски лагер, то трябва да е на поне 5-годишна възраст. За всеки конкретен случай има и допълнителни ограничения, особено ако се практикуват и вдигащи адреналина дейности като катерене по скали или влизане в пещери.

Най-ниските оферти, които предлагат специализираните в приключенския туризъм агенции, са за палаткови лагери в планината с продължителност 2-3 дни.

Цената е в рамките на 50-85 лв. на хлапе.

Обикновено приключенията в тези най-евтини детски лагери се изчерпват с къпане в планинско езеро или разходки из гората. Не липсват обаче и обучителни лагери, при които децата се учат да разпознават билки, да си търсят храна в гората.

За около 110-160 лв. може да се осигури и двуседмична ваканция, изпълнена с приключения. Тези предложения обаче са валидни само за децата от големите градове. Особеното тук е, че те всяка вечер се прибират вкъщи, а през деня правят преходи в планината, карат велосипеди или се спускат с каяци по реки. Ако времето е лошо, посещават музеи.

На подобни цени се предлагат и седмични велопоходи в Стара планина или Родопите. Трасетата не са прекалено екстремни, а с детската група се движи автомобил, който пренася багажа.

Най-скъпите предложения са и най-интересни, но са за поотраснали деца. Морска академия например предлага 10-дневен лагер на палатки, по време на който хлапетата се учат да карат сърф, имат гребна екскурзия с каяци, уроци по плуване, риболов и ориентиране в природата. Цената обаче е близо 400 лв. Срещу допълнително заплащане детето може да се запише и на ветроходен курс по време на лагера.

С 50 лв. по-евтино излиза двуседмична ваканция под някой планински връх.
Тук децата имат възможност да се упражняват в скално катерене, ходене по въже, първа помощ в планината. Освен това хлапетата трябва сами да си разпъват палатката и да си палят огън. Учат се и да се ориентират по компас и карта. Организаторите осигуряват пълното оборудване.

Планинските курорти залагат на баби с внучета 

Към организирането на пакетни почивки за баба, дядо и внуче са се насочили хотелите в планинските курорти, които ще продължат да работят и през лятото.

Пакетите са с продължителност от 3 до 7 дни, цените варират от 200 до 500 лв. Офертите са за трима души, като хотелите допускат вместо двама възрастни и дете да бъдат настанени възрастен с две хлапета. Уловката тук е, че всъщност безплатна е почивката само на деца до 4-годишна възраст. По-големите плащат процент от цената за възрастен и за тях пакетното предложение не важи. Доплащането за по-голямо дете варира от 40 до 60 на сто от цената за възрастен турист.

Част от планинските хотели са включени и в популярните от миналата година комбинирани летни почивки. При тях една седмица от ваканцията се прекарва на морския бряг, а втората в планината. Цените тук са в широк диапазон, а хубавата страна е, че не е задължително да се комбинират две последователни седмици.

По-малките и нискокатегорийни планински хотели предлагат семейна ваканция и за родители с деца. Тарифата тук е по 150 лв. на родител. Има и бонуси - намаление в цената на допълнителните услуги, които туристите ползват на територията на хотела. При някои отстъпката може да стигне и до 30%, като в нея се включва и свободната консумация в ресторанта.

В Пирин пък са започнали да предлагат пешеходни почивки за семейства, които се съчетават и с винен туризъм. Тук цените са от порядъка на 200-300 лв. на човек.
За същата цена се предлагат и петдневни селски обиколки, като агенцията осигурява автомобилен транспорт за преходите между различните села.

Малко по-евтина излиза седмична ваканция в Западните Родопи. Тук преходите са пешеходни, а всяка нощ туристите спят в различен хотел или къща за гости.

Организаторите на този вид почивки твърдят, че поемат цялото изхранване на клиентите си.