Клаус Майне пред "24 часа": Не предполагах, че стената ще падне месеци след "Вятърът на промяната"

https://www.24chasa.bg/Article/1390885 www.24chasa.bg
Клаус Майне

Германецът Клаус Майне е една от емблемите на рока. Роден е през 1948 г., а от 1969 г. е вокалист на "Скорпиънс". Той изпя прочутото парче "Вятърът на промяната" на годишната среща на фондацията на експрезидента Петър Стоянов във Виена, където дойде и Бил Клинтън.

- Вие сте на форума във Виена, за да получите награда за музика и диалог. Има ли връзка между рока и политиката, как написахте парчето "Вятърът на промяната"?

- Ние - германска група от поколението, което порасна след Втората световна война, свирихме в Съветския съюз в края на 80-те години. Отидохме в Ленинград през 1988 г. и казахме: нашите родители идваха с танкове, ние идваме с китари.

За нас беше изключително емоционално преживяване да пеем в Съветския съюз в края на 80-те. Връщайки се от Москва, Бон Джоуви, "Мотли крю", Ози Озбърн казаха "We rockеd the Soviet Union", но за нас всичко това бе нещо много по-голямо. Виждахме светът да се променя пред очите ни, бяхме много развълнувани от факта, че младото поколение руснаци обичаше музиката на "Скорпиънс".

Клаус Майне
Клаус Майне

Израстваш с всички тези истории от поколението на родителите - за отиването на война с Русия, и изведнъж толкова години по-късно ето че има ново поколение, беше нещо
като мания. Беше толкова вълнуващо, завладяващо, когато се озовахме в Москва с американски, германски, руски музиканти, MTV, журналисти, войници от Червената армия, че си помислих - това е все едно целият свят в една лодка и всички говорят на един език - музиката, светът се обединява с музика.

Клаус Майне даде автограф специално за читателите на “24 часа”.
Клаус Майне даде автограф специално за читателите на “24 часа”.

Когато се прибрах у дома през август 1989 г., написах тази песен под влияние на много дълбоко вдъхновение. Без да знам, че Берлинската стена ще падне месеци по-късно и че 20 години по-късно все още "Вятърът на промяната" ще вълнува толкова много хора на изток и запад. И когато правим концерти в тази част на света - в България имаме толкова много фенове - усещаме, че когато свирим тази песен, тя се приема по-различно. Много, много различно, защото хората имат спомени, свързани с този исторически момент. Наистина съм щастлив, че обикаляме света и сме оставили песни, които имат някакво значение.

Клаус Майне пее
Клаус Майне пее

- Сега светът се променя пак, има криза. Оптимист ли сте за Европа?

- Опитвам се да бъда. Надявам се, че ще можем да запазим единството на Европа. Еврото бе въведено и като инструмент за единство на Европа. При всички проблеми, които имаме сега, надявам се, че тази идея няма да се изгуби. Знам, че става дума
за числа, но има и много повече от числа - идеята за обединена Европа е много, много важна и политиците трябва да направят всичко възможно в тази посока - това е много важно не само за нас, но и за следващите поколения.

- Кажете на българските фенове ще има ли нов хит на "Скорпиънс"?

- Хм, всичко е възможно.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга