Ровят хотели и кръчми за черноработници по баловете

https://www.24chasa.bg/Article/1390920 www.24chasa.bg
Абитуриентката от Търговската гимназия в Бургас Таня Загорова си взе "довиждане" с морето преди да отиде да купонясва на бала си в Слънчев бряг. Снимка: Лина Главинова

Имат ли хотели и ресторанти инцидентно нает персонал за абитуриентските балове  проверяват екипи на Инспекцията по труда в Бургас и по курортите.
Често хитови заведения и хотелски комплекси не смогвайки за многото балове около 24 май прибягват до услугите на външни хора. Не рядко обаче работниците се вземат "на черно".

"Практиката досега показва, че хотели и ресторанти най-често наемат допълнителен персонал във връзка с провеждането на абитуриентските балове в края на май. И там нарушенията са най-много", съобщи шефът на местното ведомство Павлин Васков. Това е причината именно този сектор да е на мушката на трудовите инспектори.

Проверяващите ще изискват документи по трудовите правоотношения, свързани с наемането, заплащането, длъжностните характеристики, почивки, отпуски и т. н.
"Ако работниците са без трудови договори, самите те не са защитени, а и бюджетът се ощетява", коментират от Инспекцията по труда.

Веднага след тези проверки бургаските екипи ще започнат и активни летни обходи по курортите за спазване на трудовото законодателство, посочи още Васков.
700 нарушения в тази сфера, от които 260 свързани със заплащането и 122 за неизрядни документи засече ведомството за изминалия месец и половина. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца