Ровят хотели и кръчми за черноработници по баловете

https://www.24chasa.bg/Article/1390920 www.24chasa.bg
Абитуриентката от Търговската гимназия в Бургас Таня Загорова си взе "довиждане" с морето преди да отиде да купонясва на бала си в Слънчев бряг. Снимка: Лина Главинова

Имат ли хотели и ресторанти инцидентно нает персонал за абитуриентските балове  проверяват екипи на Инспекцията по труда в Бургас и по курортите.
Често хитови заведения и хотелски комплекси не смогвайки за многото балове около 24 май прибягват до услугите на външни хора. Не рядко обаче работниците се вземат "на черно".

"Практиката досега показва, че хотели и ресторанти най-често наемат допълнителен персонал във връзка с провеждането на абитуриентските балове в края на май. И там нарушенията са най-много", съобщи шефът на местното ведомство Павлин Васков. Това е причината именно този сектор да е на мушката на трудовите инспектори.

Проверяващите ще изискват документи по трудовите правоотношения, свързани с наемането, заплащането, длъжностните характеристики, почивки, отпуски и т. н.
"Ако работниците са без трудови договори, самите те не са защитени, а и бюджетът се ощетява", коментират от Инспекцията по труда.

Веднага след тези проверки бургаските екипи ще започнат и активни летни обходи по курортите за спазване на трудовото законодателство, посочи още Васков.
700 нарушения в тази сфера, от които 260 свързани със заплащането и 122 за неизрядни документи засече ведомството за изминалия месец и половина. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване