Ще имаме е-правителство през 2013 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1391464 www.24chasa.bg
Валери Борисов, зам.министър на транспорта, информационните технологии и транспорта

Ще имаме е-правителство през 2013 г.

За десетгодишните досегашни опити са похарчени между 100 млн. и 200 млн. лв.

АКО си построите великолепно изглеждаща къща, но нямате нито път дотам, нито канализация - жалко за усилията и парите ви.

Подобен пример описва идеално ситуацията, която се получаваше досега с над 10-годишния опит на няколко управления да се упражняват по темата за е-правителство.
Това упражнение струваше на българските и европейските данъкоплатци по скромни данни над 100 млн. лева. Други говорят за похарчени над 200 млн.

Ефектът до края на 2011 г. беше казано накратко - сравним с нулата. За скептиците искам все пак да подчертая, че е-правителство не означава да купим компютри на чиновниците, сделка, с която Николай Василев остана в историята на процеса. А, да, и с логото.

Защото - много и неговорещи помежду си нискоефективни регистри и системи, плъпнали из цялата администрация, не са в полза и услуга нито на бизнеса, нито на администрацията, нито на гражданите; порталът на е-правителството е както биха казали ИТ експертите - "висящ" и малко полезен в този си вид в онлайн пространството.

Българите продължават през ХХI век да се легитимират за административна услуга с личната си карта и т.н. За съжаление примери много с днешна дата.

Да, създаването на работещо е-правителство струва сериозни ресурси, но не похарчени безсмислено както досега. И да - ясната отговорност за това кой координира и ръководи този процес е от ключово значение за успеха на проекта.

Затова от септември лично по инициатива на премиера Бойко Борисов стартира работа Съветът за електронно управление, чийто председател е именно той. Това е гаранция, че темата е в дневния ред на страната и е поставена като топ приоритет.

Ние в министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията сме персонално отговорни този проект да се случи. За първи път България има пътна карта с конкретните срокове, индикативните бюджети на проектите и отговорниците за тях. До седмици тя ще бъде финално съгласувана между институциите.

Каквото и да се случи - обжалвания, интриги, корпоративен натиск или чиновническа немара, аз съм убеден, че през 2013 г. ще говорим за е-правителство в сегашно време.
Защото ще са факт резултатите от единственото важно в цялото упражнение по говорене по темата.

Това са съществените проекти, които стартирахме - над 30 регистъра, сред които критично важните - търговски, ГРАО, кадастър и др., които ще обменят автоматично данни помежду си по служебен път.

Това означава, че гражданите и фирмите ще пестят пари, време и нерви, няма да обикалят общини и институции, за да получат удостоверение и документ.

Така значително ще се съкрати пътят на Евгений Дайнов, например от София до с. Миндя и обратно, който той описа във великолепния си анализ в "24 часа" наскоро.

Ще му остане само възможността за виртуално пътуване, но срещу получаването на е-идентификация това ще бъде като детска онлайн игра, още повече, реализирайки идеята тя да върви в пакет с е-подпис.

Най-накрая ще бъде реализирана и централна информационна система за комуникация между потребителите и държавната администрация, с което всъщност е трябвало да се започне преди повече от 10 г.


Паралелно с това стартираме и изграждането на "кръвоносната" система на е-правителството - "дигиталните магистрали", през които трябва да бъдат предоставяни е-услугите, т.е. широколентовия достъп до интернет.

Така че ред има, има план, има смисъл и мисъл този път, има и отговорни.

И след края на този важен етап се надявам, че и останалите министерства ще се похвалят с е-услуги за гражданите и бизнеса, че информационните системи на НАП и митниците ще бъдат реално интегрирани, че фирмите и гражданите ще ползват електронните услуги на Агенцията по вписванията и вече никой няма да си помисля за обработка на заявления на хартиен носител.

Агенцията за обществени поръчки ще експлоатира една модерна система за електронни обществени поръчки. А защо не и президентството междувременно да пусне е-услуга за подаване на заявления или жалби за гражданство.

И в крайна сметка нали нашата обща цел е гражданите и бизнесът да спрат да се чувстват като "крепостни" заложници на чиновниците (по Дайнов). Е, това вече не са само пожелания.
(Заглавията са на
редакцията)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя