Филър с инжекция изправя носове, изглажда бръчки и пробити уши

https://www.24chasa.bg/Article/1393061 www.24chasa.bg
Модерни и щадящи методи за опериране на носове бяха представени стъпка по стъпка по време на първата българо-италианска среща на ринолозите в Пловдив. СНИМКА: Наташа Манева

Най-модерният в света метод за изправяне на носове и изглаждане на бръчки - "Радиес", започва да се прилага до дни в УМБАЛ "Св. Георги". Предимството на революционната процедура пред разграждащата се бързо хиалуронова киселина е голямата трайност на резултатите - до 1 година. И не предизвиква странични усложнения като ботокса при инжектирането му, обясни доц. д-р Диляна Вичева. Тя е УНГ-специалистът, който ще прилага метода в Пловдив.

Иновацията бе демонстрирана за първи път у нас от д-р Игнацио Таска, който е признат в цял свят експерт в ринопластиката. Презентацията бе наблюдавана с интерес от 50 лекари от Италия, САЩ, Украйна, Македония и Германия миналата седмица по време на първата българо-италианска среща на хирурзите по УНГ-заболявания, организирана от Българското ринологично сдружение (БРС), Медицинския факултет на МУ-Пловдив и Университетска болница.

"Радиес"-ът представлява научно и клинически доказано вещество, което спомага за образуване на колагена - протеинът, отговорен за опъването на бръчките, обясни доц. Вичева. Филърът се инжектира подкожно. Създава по-голям обем от познатите в практиката досега и има по-добър вискозитет. "В момента "Радиес"-ът е хит в Европа и в света, предпочитан е от пациентите и лекарите, защото е признато безопасен", обясни доц. Вичева. Методът е регистриран през 2004 г. в Европа и през 2006 г. в САЩ.
Прилага се при външен дефект на кожата с неравни контури на носа. От съществено значение е да не е нарушено дишането през този орган. С филъра се постига само обем и се изгражда добра естетична структура на носа.

"Но ако пациентът има изкривяване на носната преграда и други аномалии, ние препоръчваме да се направи стандартната в цял свят ринопластика. Защото за нас е много по-важно човекът да диша добре с носа си, отколкото да му е красив", каза доц. Вичева. Пациентите, които желаят да променят външния си вид, подписват информирано съгласие за подлагане на манипулацията. Прави се снимка преди процедурата и след това се инжектира филърът на проблемните зони. Това става с местна упойка, за да няма болка от убождането. След това пациентът се оглежда дали е доволен от направеното. За 1-2 дни се появява нормален за манипулацията оток, който след този период изчезва. "Човекът придобива добър контур на носа и спокойно може да му се радва", увери доц. Вичева.

Методът "Радиес" може да се използва за изглаждане на назолабиални гънки - тоест бръчки около носа и устните, и по челото. Подходящ е и за естетична корекция на ушите, ако е прекалявано с пробивания за обеци. Инжектирането на филърите моделира и увредени ръце от продължиелно миене с препарати. Изхабената кожа и вдлъбнатините се възстановяват, уверяват специалистите.
Около 500 лева струва процедурата в зависимост от количеството на поставения пълнеж от активиращата колагеновия синтез киселина. За боксьорски носове обаче "Радиес"-ът не върши работа, трябва да се прави операция. Основанието е, че изправянето им "поглъща" доста материал. А и подобни носове имат изкривявания от самия спорт и пациентите не могат да дишат през тях, обясняват УНГ-експертите.

Двама от гост лекторите на българо-италианската среща бяха отличени от БРС с наградата "Проф. д-р Огнян Деспотов" за изключителен принос в областта на ринологията. Престижното отличие бе връчено на д-р Йенс Поникау от Бъфало, САЩ, който е основоположник на теорията за хроничните гъбични риносинуити. Колегата му д-р Алесандро Варини, който е един от съорганизаторите на международната среща в Пловдив, е сред най-добрите италиански хирурзи в областта на операциите на челен синус. "Синузитите са често срещана болест в Италия. Първоначално ги лекуваме с медикаменти, ако не се повлияе състоянието - чак тогава действаме оперативно", каза 45-годишният Алесандро Варини, който е УНГ-хирург в Триест. За пети път е в България, в Пловдив е бил на конгрес преди 5 г.

Едномесечна безплатна специализация получиха от БРС трима от общо 26 специализанти на форума. Отличените пребориха конкуренцията след предварително проведен конкурс за най-оригинална експериментално-клинична разработка в областта на ринологията. Д-р Тодор Попов от ИСУЛ "Царица Йоанна", МУ-София, заминава на специализация в Триест. Колежката му д-р Надя Сербезова от столичната МВР-болница ще специализира в Болоня, а д-р Самуил Милев от ВМА-София - при всепризнатия ринолог проф. д-р Павел Дюлгеров в Женева.