Не дърпайте строшен хрущял на носа, до 7 дни идете на лекар

https://www.24chasa.bg/Article/1393069 www.24chasa.bg
Македонската риноложка д-р Фродита Якимовска СНИМКА: Наташа Манева

- Какви са най-честите причини за изкривяването на носовете?

- Основно са травмите. Може да бъдат и вследствие от предходни операции. Също така в по-малък процент да са получени при раждането. По-редки са изкривяванията на носа от някои заболявания с възпалителни процеси - сифилис, туберкулоза.

- При кого са по-често изкривяванията на носове от травми - при мъжете или при жените?

- Напоследък са разпределени еднакво. Преди това беше по-често срещано при мъжете. Сега вече спортуват бойни изкуства и жените. Затова процентът напоследък се изравни. Не са редки и случаите на пострадали при домашни инциденти жени. Но от катастрофи тези травми на носа са най-чести. Ако след произшествие не се отиде веднага в болница и не се извърши изправяне на носа, гарантирано той ще си остане крив.

- При счупване на носа какво трябва да се направи първоначално, ако няма как да се потърси лекар? Може ли с издърпване пострадалият да се опита да го изправи и намести?

- Зависи от това колко е храбър. Имах случай с моя колежка психиатър, която бе ударена от буйстващ пациент. Носът й беше строшен. Тя веднага застанала пред огледалото и си го беше изправила самичка. Едва след това дойде при мен да видим какво е станало и дали трябва аз да върша нещо. Беше се справила перфектно. Но не препоръчвам това на хората. Най-добре е изправянето на прясна фрактура да го извърши лекар. До 7 дни след травмата може да се изправи носът. След този период мястото почва да се калцира, да заздравява и вече е много по-трудно да се манипулира с изкривените носни кости. А в първите дни лесно се наместват не само те, а и евентуално изкривената преграда.

- Изправянето на прясно счупени носове с операция ли става?

- То е кратка интервенция, не е класическа операция, каквато би била за изправяне на заздравели криви носове. Те са орган, даден ни за дишане. Тази негова респираторна функция е много по-важна, отколкото естетиката. Но има немалко пациенти, за които е по-съществено да изглеждат красиви. Аз като ринолог предпочитам да се запази функцията на носа и чак тогава да се оправя видът му.

- В Македония има ли бум на естетическо изправяне на носове?

- Да, и то голям. А най-учудващото е, че расте процентът на мъжете, които прибягват до разкрасяване на носа.

- Толкова ли са им криви носовете на мъжете в Македония?

- Криви са им от физически повреди - спортове, травми. А не че са грозни македонците!

- Оперирали ли сте известни лица от шоу бизнеса?

- Коригирала съм носа на певицата Даяна. Не знам дали е популярна в България, но в Македония е звезда. Не мога в момента да се сетя за други имена. Един футболист ме чака да се прибера от Пловдив и да му изправя носа.