Рейнджърски униформи фалшифицирани

https://www.24chasa.bg/Article/1393294 www.24chasa.bg
На тази снимка, направена от близки на рейнджър в Карлово, добре се вижда разликата в разцветките на униформите.

На 29 март т.г. за Афганистан отлетя поредният контингент на Българската армия. Официалното му изпращане се състоя пред родната къща на Васил Левски в Карлово.
По време на церемонията близки на рейнджър забелязали, че някои униформи зеленеели, докато други държали по-светъл, пясъчен цвят. Нямало да обърнат внимание на този факт, ако още в първите контакти по интернет от Кандахар техният войник не се оплакал от униформата - бързо сезахабявала, лесно се мачкала, а уж водонепроницаемата шуба протекла под дъжда.

В отговор на този сигнал "24 часа" установи, че зеленеещите униформи са съвсем нови, произведени от фирма "Лортън" ЕООД специално за заминаващата рота.
Дни след сигнала тест в независима лаборатория показа сериозни отклонения в здравината и теглото на тъканите за лятната униформа. Например - при изпитване на здравина чрез опън платът за риза се късал още на 53,6 daN (дека Нютона), макар че по задание трябвало да издържи минимум до 75 daN. По-високо от изискваното било и теглото на парчето плат - вместо максимум 200 г/кв.м., тежало 220,2 г/кв. м. Според специалисти при по-голямо тегло тъканта трябва да е по-здрава. В случая обаче било обратното. Явно вместо качествен дълговлакнест памук е използван по-слаб късовлакнест, който е по-тежък, но пък и по-евтин, смята експерт.

Освен това проверка откри и несъответствия в качеството на мембранния плат, от който се шие полушубата. Мембранният плат от типа Gore tex отвън не пропуска вода, но отвътре дава възможност на тялото да диша и да не се запотява. Според техническата спецификация на МО полушубата трябва да издържа минимум 50 пранета. Но рейнджър сигнализирал, че още след първото изпиране  започнали да се разплепват лентите, с които са "заварени" шевовете на дрехата отвътре.

Класирането на участниците в конкурса на МО за униформи било извършено на базата на протоколи от изпитанията на мостри от техните платове, съобщиха запознати. Тестването става в специална лаборатория, чиито резултати не подлежат на съмнения.
Според висш военен обаче в изработката на основната партида униформи са използвани други платове - по-некачествени и по-евтини. Но ако това е така, подмяната е трябвало да бъде хваната в контрола по качеството, осъществяван от Института по отбраната (ИО), контрират от МО. По принцип, когато партидата дрехи е вече готова, представител на института избира на случаен принцип няколко комплекта и ги проверява. Едва след това облеклата тръгват към армейските складове.

Това е загадката - как некачествени дрехи са минали през иглените уши на проверката?
Според военни вероятно проблемът е в лабораторията на ИО, която е доста стара и невинаги дава обективни резултати. Затова обикновено тестовете се дублират. В случая по неофициална информация допълнителната проверка е извършена в лаборатория на завод МАК - Габрово. В това нямаше да има нищо смущаващо, ако не се оказа, че голяма част от материалите на фирма "Лортън" са купувани от габровския завод. Така излиза, че фирмата производител е тествала собствените си платове. До редакционното приключване на броя фирма МАК- Габрово не отговаряше на посочените телефони.
Смущаваща е и информацията, че преди 2 г. настоящ служител от отдела по качеството на ИО е бил уволнен от дирекция "Инвестиции в отбраната" на МО. След около година обаче изненадващо го върнали отново на държавна служба. Според запознати именно
този човек е отговарял за проверката на качеството на готовите униформи на "Лортън".

Междувременно се разбра, че на 26 март т.г. МО стартира още една обществена поръчка - "За доставка на полеви облекла и обувки - общовойскови и пустинен тип за мисии". За разлика от предишната обаче тя бе обявена по чл. 13 от Закона за обществените поръчки, при който на практика няма конкурс. Още на 23 април "24 часа" запита пресцентъра на МО кое налага тази спешност, при положение че доставките на униформи са разделени на партиди, последната от които е за края на годината!?

Отговорът бе повече от лаконичен: Процедурата е по чл. 13 от Закона за обществените поръчки "в изпълнение на международен договор, свързан с разполагане на войски и осигуряване участието на въоръжени сили и полицейски контингенти в международни мисии и учения". Това всъщност гласи една от точките във въпросния член 13 на закона. Кое налага такова бързане - не се казва.

Особеното в случая е, че при член 13 не е заложено изискване да се представят протоколи за оценка на качеството на платовете. При нормална процедура това е задължително за всеки участник. Не се предвижда и обжалване на класацията, ако някой реши да я оспори.

Има и друг въпрос: защо този член 13 не е бил приложен и спрямо предишните поръчки на униформи за българските рейнджъри? Още повече че още в началото на своя мандат министърът на отбраната Аню Ангелов издигна прозрачността в култ и обяви, че процедури по член 13 ще се обявяват само в изключителни случаи.

На 9 май в МО бяха отворени офертите на фирмите, участващи в последната процедура. "24 часа" научи, че на първо място е класирана фирма "Лортън" ЕООД, победила и в предишната обществена поръчка.

Свързахме се със Станислав Бусерски, шеф на "Лортън" ЕООД, за становище по получения сигнал. Първоначално той се съгласи,  след 3 дни обаче отказа среща. Нямам какво да кажа, досега не сме получавали никакви оплаквания за униформите от МО, заяви Бусерски.


За коментар потърсихме и Министерството на отбраната. За последните 2 г. в дирекция "Инвестиции в отбраната" на МО не са постъпвали рекламации за некачествени доставки на полеви облекла, се казва в официалния отговор на пресцентъра на МО до "24 часа".
Там още се твърди, че "определеният за изпълнител, преди да пристъпи към изработване на изделията, е длъжен да покани Института по отбраната да вземе проби от материалите, от които ще произвежда изделията".

Краткият анализ води до следните изводи: Първо - победителят в процедурата се определя, а не се излъчва след конкурс. Второ - ще бъдат взети проби от единствените представени материали.

Тогава възниква въпрос: Какво следва, ако тези материали не отговарят на изискванията? Навярно ще се правят тестове до тогава, докато не се получат задоволителни резултати.

Къде е гаранцията обаче, че най-добрата фирма получава държавната поръчка? Предишната, спечелена от "Лортън ЕООД", е на стойност 615 689 лв. Сегашната възлиза на 1 100 000 лв.

Добре ще е, ако ръководството на МО направи обективна анкета с рейнджърите от Афганистан за качеството на новите униформи. И после провери платовете, но поне в две независими лаборатории.