Един ден отпуск от диетата не пречи на слабеенето

https://www.24chasa.bg/Article/1393525 www.24chasa.bg

Какво ще кажете за диета, при която спазвате режим 6 дни, а на седмия ядете всичко и не дебелеете? Няма човек, на когото тази идея, придобила името чийт ден (от английското cheat - измама, надхитряне), да не му хареса.

Концепцията за почивен ден от диетата вече набира шеметна скорост и поражда много дискусии и сред експертите по хранене, и сред милионите, които се борят с излишните килограми.

Според различните школи съществуват три тълкувания на деня за надхитряне на метаболизма. Най-свободното е, че това са едни 24 часа, в които просто не се спазва диетата и може да се яде абсолютно всичко. По-умерената концепция приема, че става въпрос само за едно хранене, на което се яде каквото душа иска на корем, а през останалото време се спазва спартански режим. Третата опция смекчава ограничението да се ядат само полезни продукти, но не е много щедра по отношение на количествата.


Специалистът по хранене Линдзи Джо изтъква, че нарушаването на правилата е
естествена част от играта, наречена намаляване на килограмите.
Психическите ефекти от чийт деня са ясни, а физическите?

Един от аргументите на привържениците на краткия отпуск от режима е, че той засилва метаболизма. Обясняват го с повишено производство на лептин - вещество, което помага на тялото да изгаря повече калории след преяждане. Изследвания показват, че ускоряването на метаболизма при еднократно увеличаване на калориите е факт, като в различни експерименти са вариращи стойности, но горенето винаги се засилвало.

В най-лошия случай става дума за ускоряване на обмяната с 3 до 10% и това води до бързо изгаряне на допълнителни калории. Дори промяната да не допринесе за отслабване, няма да отдалечи никого от целта, мозъкът ще получи своя момент на щастие в дългия процес и ще регулира настървяването за храна по време на ограниченията през останаващото време.


Но ролята на чийт деня не се изчерпва само с количеството допълнително изгорени калории. Ограничаването на храната, както се случва винаги при диетите, води до
намаляване на лептина - хормон, отговорен за енергийния баланс на тялото.

Моментното увеличаване на приема на калории през "отпуска" залпово вдига производството на лептин с до 30%, което е естествен процес, заложен от природата да се бори със случаите на преяждане. Приливът на хормона след определено време на лишения заради диетата е жизнено важен не само за контрола на глада и метаболизма, но и за задържане на мотивацията. Така благодарение на увеличения лептин и респективно допамин хората, подложени на диети, могат да се почувстват по-щастливи и да засилят волята си пред изкушенията до края на диетата, пише „Грейтист". Остава въпросът с какви храни все пак е най-приемливо да кръшнем от предписаната ни схема за отслабване, за да си доставим удоволствие и едновременно с това да излъжем тялото да засили метаболизма си.

Според едно от цитираните в изданието проучвания от чийт деня по-добре се повлияват богатите на белтъчини диети.
Проучване на швейцарски екип от департамента по психология на университета в Лозана, проведено само върху жени за ролята на вида храна през деня чийт, пък заключило, че по-добър е ефектът при "гуляй" със сладки лакомства, отколкото ако му
отпуснат края с мазни храни като пица и сладолед.

Когато се увеличали въглехидратите, повишаването на концентрацията на лептин в плазмата се вдигало с 28%, а разходът на енергия в следващото денонощие - със 7%.

Учените обаче са категорични, че "почивните дни" не означават да наваксаме с всички пропуснати питието, особено твърд алкохол, защото той има обратен ефект върху лептина. Специално внимание било обърнато на червеното вино в проучването на медицински екип от университетска болница в Осло, който проверил до какво води разрешаването на 150 мл червено вино. Учените се изненадали от резултата: за метаболизма полезен ефект от виното имало само при жените.

Денят, в който спираме диетата, има различни отражения при всеки, правят уговорка учените. Но и дават общовалиден ориентир как да извлечем полза от нарушаването на режима.

Според преобладаващата част от изследователите може да се каже на хората, подложени на продължително въздържание, че няма да им навреди, а дори може да постигнат обратен ефект, ако веднъж в седмицата се отклонят от диетичното меню.
Конкретният съвет може да се обобщи така: без да стигаш до крайности ядеш, каквото си поискаш от сладкия регистър, внимаваш с мазните деликатеси и никакъв алкохол за мъжете, а за жените - до чаша червено вино.

Специалистът по здравословно хранене Дъглас Калман обаче предупреждава, че напъствията са уместни за сравнително здрави хора и без сероизни хронични болести. При диабет, високо кръвно налягане и рисков холестерол трябва да се следват режимите, препоръчани от лекаря.

Според Калман повечето мъченици на диета за намаляване на телесноо тегло устискват да спазват правилата едва през 80% от времето. Но отклоненията от време на време не били фатални, ако прегрешенията са с богати на фибри храни. Другоато условие да не се заличи ефектът от отслабването бил при започване на наддаване веднага да се направи един разтоварващ ден.