Нека божията благодат се изсипе върху българите

https://www.24chasa.bg/Article/139473 www.24chasa.bg

От все сърце благославям българския народ и пращам с надежда върху вас да се изсипе божията благодат. С тези думи папа Бенедикт XVI поздрави българите и държавната делегация, водена от президента Георги Първанов във Ватикана по случай Деня на светите Кирил и Методий.

Точно в 11 часа без шест минути кортежът на българския президент мина покрай портите на Ватикана и влезе в двора “Сан Дамазо”.

Първанов бе посрещнат с военни почести от швейцарската гвардия пред входа, водещ към Апостолическия дворец. Първият му домакин бе вицепрефектът на Ватикана - Ди Стефано, който с джентълмените на папата го поведе през изписаните с невероятни фрески коридори на двореца.

Първанов и съпругата му Зорка бяха посрещнати от Тивериополския епископ Тихон в църквата “Сан Винченцо и Анастазио”.
Първанов и съпругата му Зорка бяха посрещнати от Тивериополския епископ Тихон в църквата “Сан Винченцо и Анастазио”.

Бенедикт XVI, облечен изцяло в бяло и със задължителните си червени обувки “Прада”, прие за традиционната си аудиенция президента в личната си библиотека. След неколкоминутен разговор само с преводач Първанов представи предружаващата го от София делегация - министърът на културата Стефан Данаилов, представителят на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова, русенският митрополит Неофит, тивериополският епископ Тихон, епископ Христо Пройков, който е шеф на католиците у нас, съветникът на президента и ректор на УНСС проф. Борислав Борисов.

Президентът Първанов полага цветя на гроба на папа Йоан Павел Втори. Вдясно - Бенедикт XVI прие на аудиенция във Ватикана българската делегация.
СНИМКИ: БТА
Президентът Първанов полага цветя на гроба на папа Йоан Павел Втори. Вдясно - Бенедикт XVI прие на аудиенция във Ватикана българската делегация. СНИМКИ: БТА

В делегацията са още скулпторите Вежди Рашидов и Величко Минеков, главните редактори на “24 часа” и “Труд” -Венелина Гочева и Тошо Тошев, генералният директор на БНТ Уляна Пръмова.

Искам да предам чувствата си на признателност към обичания от мен български народ, българските власти, духовенството, вярващите - и католици, и православни, обърна се папата на френски език. От протокола на светия отец обясниха, че официалният език на дипломацията във Ватикана е френският и ползването му издига на по-високо ниво българската държавна визита. Иначе папата посреща гостите си на италиански, а със съотечествениците си от Германия говори на немски.

Срещата в навечерието на 24 май ни дава възможност да припомним делото на Кирил и Методий, светите братя, защото тяхното духовно наследство е белязало развитието на всички християнски народи и те са следвали примера и посланията им за солидарно и справедливо общество, за доразвиване на ценностите на мира и свободата, продължи Бенедикт XVI. Той подчерта още, че следи с интерес възходящото развитие на българската нация.

Президентът Първанов благодари на папата, че продължава традицията да приема българска делегация за празника на 24 май.

Президентът Първанов увери още светия отец, че нашата страна е пример за Балканите и Европа с етническата си толерантност и разбирателството между религиите. Държавният глава покани Бенедикт XVI да посети България. С широко усмихнато лице и леко свеждане на глава светият отец благодари за поканата и обясни, че ще дойде с удоволствие, когато програмата му го позволи.

От вчера копие на чудотворната икона на “Богородица Троеручица” от Бачковския манастир ще краси Ватикана. Тя е дар на папата от българския държавен глава. Бенедикт XVI пък подари на Първанов златен медал от неговия понтификат.

Делегацията се поклони по-късно пред гроба на бившия папа Йоан Павел II в Базиликата на Ватикана. Българите получиха благословия и в църквата “Свети Винченцо и Анастазио” до фонтана “Треви” , която е наречена българската църква”. Преди години тя бе предоставена от Йоан Павел II за литургично ползване от българската православна общност. Стефан Данаилов дари общността на българите в Рим с картина от името на Сергей Станишев.