Мамят с “общински имоти” под прозореца на Фандъкова

https://www.24chasa.bg/Article/1394950 www.24chasa.bg
Измамниците предлагали несъществуващ имот на ул.“Съборна”№19. Последната сграда на улицата, която завършва на пл. “Света Неделя”, е с номер 17. СНИМКИ: АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА

Комбинативна дама с опасен чар, осъждана за измама, задигнала общо 201 287 лв. от наивни мераклии, които искали да се сдобият с общински имоти на ниски цени в центъра на София.

Маргарита Генчовска успяла да омае за уникално кратък срок шеф на клиника, адвокатка, IT специалист, търговец на книги и четирима бизнесмени, че ще ги уреди с апетитните парцели. В част от ударите й участвал и висшистът Йордан Илиев, който прибрал лично около 17 хил. лв. от една от жертвите.

Двамата измислили схема, в която да се представят за служители на Столична община, занимаващи се с оценката и продажбата на имоти.
След като намирали кандидат-купувачите, измамниците искали от тях между 2500 и 45 000 лв. на ръка за депозит в "тръжната процедура", която обещавали да започнат специално, за да ги "уредят".

Парцелът, върху който се намираше кино “Мир”, също бил в каталога с имоти, които измамниците предлагали.
Парцелът, върху който се намираше кино “Мир”, също бил в каталога с имоти, които измамниците предлагали.

Генчовска и Илиев подбирали за жертви хора, с които са имали контакти по различни житейски поводи. Предразполагали ги, а после им споделяли, че от тях зависи организацията за продажбата на евтини общински терени. Хората им се доверявали до такава степен, че се втурвали да участват в търгове за парцели, които не съществуват.

Търговското помещение на бул. “Витоша”150, за което мошениците лъгали, че са организирали търг.
Търговското помещение на бул. “Витоша”150, за което мошениците лъгали, че са организирали търг.

Така от юни 2009 до юли 2010 г. изкусните манипулатори успели да "изтъргуват" общо 10 имота в столицата, преди да бъдат разкрити и арестувани.
В момента Илиев и Генчовска са подсъдими за измами. Делото срещу тях е внесено в Софийския районен съд и чака насрочване.

Точно преди три години на въдицата на комбинаторите пръв се хванал Михаил Иванов*. Той познавал Генчовска като клиент на консултантската си фирма. На 22 юли 2009 г. тя организирала обяд в ресторант в столичен парк, на който му представила Йордан Илиев като свой дългогодишен партньор в продажбите на общински имоти.

Измамниците предложили на Иванов срещу депозит от 15 000 лв. за предстоящ търг две помещения, предназначини за търговски цели - на бул. "Евлоги Георгиев" 57 и на ул. "Съборна" 19.

По време на разследването ще стане ясно, че на първия адрес наистина има 4 магазина на общинското дружество "Софийски имоти", за които обаче не е обявявана процедура за продажба. Вторият адрес пък изобщо не съществува, защото ул. "Съборна" свършва на пл. "Света Неделя" до номер 17. Но търговецът си дал парите, без да се усъмни в думите на мошениците и без да провери има ли такъв имот и какво представлява.

В следващите няколко дни Иванов дава лично на Генчовска още 1500 лв.
А когато й споделя, че е финансово затруднен да плати накуп цената на имотите, тя го успокоява, че ще му уреди ипотечен банков кредит срещу 2650 лв., които да предостави на банковата чиновничка за оценка на риска.

Седмица по-късно "общинската служителка" Маргарита Генчовска прави среща на бизнесмена пред входа на Столична община на ул. "Московска" 33.
Точно под прозореца на кмета Йорданка Фандъкова измамницата показва фалшиви договори за продажба на двата имота в полза на Иванов. Кара търговецът да ги подпише и му иска 4200 лв., за да впише сделката в Имотния регистър.

Стимулирани от наивността на бизнесмена, манипулаторите му предлагат втора сделка. На 30 септември отново на метри от офиса на столичния кмет - пред входа на общината, Генчовска заявява, че докато се чака вписването на първите имоти, може да задейства процедура за закупуване на общински апартамент на ул. "Шипка" 17 и къща в кв. Бояна.

Този път депозитът за участие в "търга" е 25 000 лв. Бизнесменът дава парите веднага, без да подозира, че нито един от имотите не е общинска собственост.
Преди да узнае за капана, в който е попаднал, Иванов свързва брат си и братовчед си с "общинската служителка", за да уреди и тях с апетитни помещения.

Срещата на Ганчовска с брата на Иванов - Марян, който управлява фирма за разпространение на книги и административноправни услуги, е в бара на "Гранд хотел България". Там на 12 август 2009 г. жената му разяснява, че Столична община има политика да обявява неоперативни търгове за продажба на имоти, провеждането на които е неин ангажимент.

После показва и списъка с общинска собственост за продан.
Търговецът си харесал помещение за магазин на ул. "Оборище" и платил поисканите му 45 000 лв. депозит за участие в търга. Два месеца по-късно измамничката дала за подпис на Марян фалшив договор за продажба на помещението и взела още 8000 лв. за вписване на "сделката" в Имотния регистър.

Марян разбира, че е измамен, когато в края на 2009 г. отива в Агенцията по вписванията да провери защо се бави вписването по имотната му партида. Там узнава, че
купеният от него магазин никога не е бил общински.

По същата схема изгорял и братовчедът на братя Иванови Петър Петров. Той се простил с 15 000 лв., както и с мечтата си да се сдобие с два търговски обекти на бул. "Витоша". Но това не е всичко. Докато чакал търпеливо вписването на мнимата продажба, Петров получил още една оферта от Генчовска.

Този път тя заявила, че може да му помогне да спечели обявения конкурс на Столична община за извозване на балирани битови отпадъци. Срещу 30 000 лв. се ангажирала още да подготви и подаде от негово име всички необходими документи за участието.

В хода на разследването станало ясно, че в общината действително бил проведен такъв конкурс, но извозването на 250 000 тона отпадъци било възложено на друга фирма, а документи за участие на Петров в обществената поръчка въобще не били депозирани.
Наглостта на Генчовска не приключила с това.

Тя прибрала 24 447 лв. от Георги Георгиев с обещание да го направи собственик на два магазина на ул. "Леге". От Ана Миланова взела 2000 лв. с уговорка общината да й продаде апартамент в кв. Дружба. А от самотна жена прибрала авансово 350 лв. за наем на общинско жилище в кв. Люлин.

Капакът на всичко е, когато на 17 декември 2009 г. Генчовска обещава и на адвокатката си Мария Г. да я "уреди" с апетитен парцел на пъпа на София. Взема 2500 лв. от юристката, която я представлява по гражданско дело като гарантира от името на общината, че ще я включи в търг за продажбата на парцела на ул. "Денкоглу". На мястото допреди години се намираше кино "Мир".

В началото на 2010 г. славата на Генчовска като видна "продавачка" на общински магазини, жилища и парцели обикаля София. Тя бива препоръчана на собствениците на клиника като човек, който може да им помогне за закупуването на двуетажна сграда, която да ползват за медицински център.

"Депозитът" за несъществуващия търг е 7640 лв.
След месеци изпечената мошеничка се върнала при лекарите, за да ги уведоми, че Столичната община има намерение да изгради медицински център във въпросната сграда и предлага на частната клиника съвместно участие в проекта "Европейски център по естетична медицина и иновации". За целта лекарите трябвало да платят общо 17 000 лв. за дялове в центъра.

Получените пари от Генчовска на 8 юли 2010 г. са последният й удар.
Дни по-късно тя и съучастникът и в част от измамите Йордан Илиев били задържани.
Генчовска е действала с прецизен психологически подход, след значителна предварителна подготовка, добра организация и упоритост. За да измами пострадалите, е използвала доверието им към утвърдени институции, пише в обвинителния акт на прокуратурата.

Престъплението, в което е обвинена Генчовска, се наказва с от 3 до 10 г.
Аверът й Йордан Илиев може да получи от 1 до 8 г. решетки, ако бъде признат за виновен.

Тепърва предстои подсъдимите, обвинението и пострадалите да защитават тезите си за случилото се в съдебната зала.

С адвокат Драгомир Александров разговаря Силвия Гурмеева.

- Г-н Александров, защитник сте на една от измамените по делото срещу Генчовска и Илиев. Какъв е нейният случай?

- В хода на досъдебното производство е установено, че Цветанка Василева е претърпяла имотна вреда в особено големи размери - над 60 хил. лв. в резултат от действията на подсъдимите.

Клиентката ми е от Бургас. Искала е да си купи жилище в София. Подсъдимите обещали да  съдействат, като изберат подходящ имот и организират покупката му.
Показват на Василева апартамент в кв. Надежда, който тя одобрява и започва да предава на траншове различни суми, искани от подсъдимите за осъществяване на сделката. Договор за продажба на имота така и не получава.

За дадените от Василева над 60 хил. лв. има разписки, както и свидетелски показания, които са приложени по делото.

- Защо съдът върна делото на прокуратурата?

- До момента Василева е само свидетел по делото, въпреки че изрично е поискала по време на разпита материалите да  бъдат предявени като страна.

В първото съдебно заседание на 16 февруари поискахме конституирането на Василева като частен обвинител и граждански ищиц.
Това бе едно от основанията съдът да върне делото за отстраняване на процесуални нарушения.

   Израелци ужилени
   с парцел в Слатина

Израелската фирма "Елла инвестмънс" ООД е била измамена с имот, за който броила 340 000 евро, сочи обвинителен акт, внесен в Софийския районен съд от прокурора Виктор Тарчев. Подсъдим за измамата ще бъде 40-годишният Чавдар Николов.

Става дума за парцел от 688 кв. м в столичния кв. Слатина. Намира се на ул. "Слатинска" 54. Първоначално имотът е принадлежал на някой си Иво Боянов, който през 2004 г. го продал на жена на име Татяна Методиева.

В съда тя ще свидетелства, че като собственик през следващите години не е извършвала никакви сделки с парцела след купуването му. През 2006 г. обаче в кантората на нотариус Румен Димитров се появили въпросният Чавдар Николов и жена, която се легитимирала с фалшиви документи като Татяна Методиева, установило разследването.

Като подставено лице дамата заявила пред нотариуса, че иска да дари имота на Николов. Бил изготвен нотариален акт за дарението и двамата го подписали. Истинската собственица на парцела нямало как да знае, че към онзи момент се извършва измама.
След като се сдобил с документа, Николов започнал да търси купувач.

Свързал се с брокер от агенция "Фокс премиер", а теренът в кв. Слатина дори бил обявен за продажба в сайтове.

По същото време израелското дружество "Елла инвестмънс" търсело парцел за инвестиция. Фирмата се занимавала с търговия с имоти, строителство, ремонти. В дейността си израелците използвали услугите на столичен адвокат, който ги свързал с брокера от фирмата, която търсела купувач на имота в Слатина.

Така се стигнало до подписването на предварителен договор за покупко-продажбата. На 12 октомври 2007 г. в адвокатската кантора Николов се легитимирал като юридическия собственик на имота, като показал фалшивия договор за дарение, и декларирал, че ще прехвърли собствеността му на израелците срещу договорената цена, каквото право не е имал, сочи обвинението.

След сключването на предварителния договор чужденците дали капаро от 5 000 евро, а на 24 октомври 2007 г. изплатили още 29 000 евро. Останалата част от цената - 306 000 евро, били преведени при сключването на окончателния договор пред нотариус на 14 ноември същата година.

След разплитането на случая истинската собственичка Татяна Методиева завела граждански дела срещу Чавдар Николов и израелците и ги спечелила и така си върнала собствеността. Интересното е, че тя притежавала още един апетитен терен, за който също бил съставен фалшив нотариален акт за собственост. Измамниците обаче не са успели да го продадат.

Разследващите предполагат, че Николов не е действал сам, а в комбина с двама съпрузи адвокати, които изготвили документите за сделката с парцела в Слатин Преди време те бяха задържани за серия от имотни измами. Подозренията се подхранват от свидетелски показания, според които Николов е бил с още двама души в банката при изтеглянето на парите, които израелците му превели.

Тези хора обаче не могат да бъдат установени.
В началото на разследването, когато били събрани достатъчно доказателства срещу Николов, той е бил обявен за издирване и задържан, но по-късно градският съд го пуснал срещу гаранция. Николов е обвинен в използване на документи с невярно съдържание и измама в особено големи размери.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска