1000 дка реколта удавени край Дъбене

https://www.24chasa.bg/Article/1395017 www.24chasa.bg
Кметът на Дъбене Вълко Шойлеков за 2-ри път този месец се справя с водната стихия. От неделя вечерта с местна техника и багери от Карлово успя да отклони скъсалата на 3 места дигата р. Мурла да не влезе в селото. СНИМКА: Атанас Кънев

Двудневният дъжд скъса дигата на река Мурла и заля 1000 дка с насаждения в землището на Дъбене. До вчера сутринта коритото поддаде на още 2 места, водата навлезе в нивите, издълба почвата и покрай гробищата се насочи към селото. С техника от Карлово и с трактори от Дъбене ситуацията бе овладяна.

"Спасихме селото, успяхме да отклоним водата, преди да стигне къщите. Спряхме я на 50 метра от жп-прелеза на линията Пловдив-Карлово", каза кметът на Дъбене Вълко Шойлеков, който този месец за втори път се справя с водната стихия. За разлика от предното наводнение на 8 срещу 9 май, сега тя се стичаше по съществуващи дерета. Още в неделя вечерта Шойлеков заедно с тракторист започнали да засипват завой на половин километър от Дъбене, където Мурла издънила дигата. "Това беше там, където не очаквах. Малко след разклонението на Мурла в североизточната част над селото, където реката се разделя на два ръкава - единият отива към Баня, другият заобикаля Дъбене. И двата се вливат в р. Стряма. Имаше още едно място, което лекичко сълзеше, но тракторът затъна. Отидохме да укрепваме другото до 1 часа", обясни будувалият цяла нощ кмет. Към 6,30 ч му позвънили, че от силната вода се е скъсал и направеният насип.

"Прииждането на реката е от контролирано изпускане на язовир Мурла, който се намира между Карлово и Сопот, за да не прелее стената. Тя е в изправност", увери кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който вчера също бе при залетите ниви. Язовирът се намира на 6 км от Дъбене. "През февруари-март правихме комисии, инспектирахме стената и се установи, че е здрава. Всички местни язовири сме ги обиколили по няколко пъти. Засега няма опасност от тях", каза Кабаиванов.

Водата заля 1000 дка ниви.
Водата заля 1000 дка ниви. СНИМКА: Атанас Кънев

"Собствениците на 3-те кооперации в Дъбене със залетите реколти нямат нищо против водата да тече през нивите. Целта е разливът да не влиза в селото, а покрай насажденията да отива в Стряма", каза Шойлеков.
Скъсването на дигата е заради непочистеното корито на Мурла, обрасло с храсти. След пробойната, дерето е почти сухо. Но не мога да се сърдя нито на карловския, нито на сопотския кмет - водата като тръгне, спиране няма, каза Шойлеков.

Последното голямо късане на дигата беше през 2005 г., спомни си дъбенецът Димитър Грошев, който вчера се отказа да минава с колело през Мурла. На места дълбочината й беше 5-7 метра. Преди 7 години наводнила дворове, нямало залети къщи. В Балкана има дерета, които от 20-25 години не са се пълнили, а сега са като буйни реки, сочеха старци от Дъбене виещите се тънки сребристи ручеи в планината.

"Минаваме утре през всички, подали сигнали за проблеми, за да опишем щетите и да ги внесем в междуведомствената комисия", каза карловският кмет.
"Река Мурла просто си е намерила естествения път - по текезесарско време решават да й направят обход, за да не наводнява Дъбене. Тогава е вървяла право надолу, влизала е в селото и оттам се е вливала в Стряма", разказа Вълко Шойлеков.