Украйна изгори 60 000 кучета и котки

https://www.24chasa.bg/Article/1395086 www.24chasa.bg

Над 60 000 кучета и котки са били избити преди европейското първенство по футбол в Украйна, съобщи сайтът "Точка" по твърдения в социалните мрежи.

Според украински блогъри "прочистването" имало подкрепата на властите, включително на президента. Нареждането скитащите кучета и котки да бъдат залавяни и запалвани на сметището било на депутатите.

Правителството в Киев отрече, че президентът бил подписал споразумение за убиване на животни.

Жители на Киев демонстрираха през март заедно с домашните си любимци в защита на бездомните животни.
Жители на Киев демонстрираха през март заедно с домашните си любимци в защита на бездомните животни. СНИМКА: РОЙТЕРС

В украинската столица всеки ден протестирали защитници на животните. Те носели плакати с надписи "Кръв по ръцете" и "Защо европейско първенство? Защо сълзи?".

В началото на май в акцията за защита на бездомните кучета в Украйна се включи Памела Андерсън. Американската сексбомба изпрати писмо до шефа на УЕФА Мишел Платини, в което настоя той да съдейства за прекратяване на жестокостите.

Скандалът с изгарянето на животни и кучета в Украйна избухна в края на миналата година, когато в нета за доказателство бяха пуснати клипове, показващи инсталации за изгаряне на животински трупове. Според природозащитници в пещите попадали и животни, неумъртвени от упойващите вещества.

В социалните мрежи хиляди призоваха за бойкот на първенството по футбол. Натискът тогава накара властите в Киев да наредят на кметовете на градовете да изградят приюти за бездомни животни.

Преди години в Букурещ бяха избити бездомните кучета, но днес в града скитат най-малко 50 000 лаещи четириноги.