Пожарникар №1: Дръжте готова раничка с телефонче

https://www.24chasa.bg/Article/1395865 www.24chasa.bg

Хората не трябва да застават пред сградите, както го направиха при земетресението. На страницата на нашата дирекцията има съветите какво трябва да се направи преди и след земетресението. Подобни указания има и на страницата на БАН. На страницата ни са разписани и указания към всички институции какво трябва да правят. В нашите складове и в складовете на БЧК се съхраняват огромни количества палатки, одеяла, както и продукти, така че имаме готовност, не дай си Боже да се случи нещо лошо, успокои Николов.

Мегафонът невинаги ще се използва. При земетресение над 4 -та степен, за да могат хората да отидат на безопасно място. В такъв момент не бива да се използват сирени - ще има инфаркти и по-силна паника. В случая с последното земетресение паниката беше предизвикана от слуха, че е скъсана стената на язовир "Студена". Най-важното е да се овладее паниката, тя е най-страшното, категоричен е Николов.

Той препоръча, когато хората слязат пред блока да бъдат най-малко на разстояние, колкото е висока сградата. Според него последното земетресение е доказало, че нашето строителство не е толкова калпаво.

Най-важното е държавата да се справя сама - пожарникари, гражданска защита, БЧК, но и доброволци, което не е застъпено у нас. Има 9000 пожарникари, те са подготвени, но доброволците са само 2300, които съвсем не са достатъчни. Правителството реши да се разработи стратегия за доброволчеството, което е много важно. Имали сме такава организация преди 1943 г., която е работила добре. До седмица-две ще излезе наредба на правителството за това кой може да стане доброволец и общините ще се включат. По принцип техника имаме много, макар и стара, но вече през септември ще получим и нови пожарни коли, уточни Николов.