Нова сцена за театъра - художествена галерия

https://www.24chasa.bg/Article/1395979 www.24chasa.bg
Софийска премиера на пиесата ’’История с дух’’ в галерия музей ’’Класика’’

Не е нужно сцената да бъде голяма. Не са необходими специални декори или скъпи костюми. Когато изпълнителите на ролите заживеят с тях, словото може да даде своето.

Весислава Савова събра иммено такива актьори, които да повярват, че истинското изкуство може да се случи тук и сега, когато в него се вярва, а не когато се очакват дипломи, награди и какви ли още не условности.

Вчера - на 28 май, в софийската галерия „Класика" се състоя премиерата на камерната пиеса „История с дух". Режисьор и автор на текста е Весислава Савова.

На сцената участваха: Анахид и Изабел Чальовски, Петромил Денев, Донка Чолакова, Донко Найденов и Веселка Христова.

Пенсионирана начална учителка намира вещ, която не е нейна и трябва да преодолее борбата със самата себе си, все още адаптираща се към промените на прехода. Това е накратко сюжетът. Начина, по който го е представил авторът, можете да видите, ако посетите пиесата.

Както самата Весислава Савова сподели, истинските неща в живота се получават, когато някой позволи на случайността да се осъществят.

Отишла на премиера на книга в галерия „Класика", авторката се е запознала със управителя на галерията Виолета Панайотова и двете, усетили, че са от „една кръвна група" (както шеговито казва г-жа Панайотова). Те решили, че точно на това място, точно на 28 май ще се състои премиерата. И тя се състоя. Какво им е коствало това не знам, но видях, че са сърдечни и открити една към друга. Може би ключът е именно там.

Очакваме новите представления на постановката „История с дух", защото е очевидно, че тя ще се играе още дълго време.

ВИЗИТКА

Весислава Савова е позната като автор на сборника разкази „Приятели", съавтор на проект „Четири" с едноименната им поетична антология и редактор на „Родници" от Ина Крейн и „Ударите на съдбата" от Донко Найденов. Савова има две международни награди - за кратка проза на Sacred Heart College и първа награда за международно хайку от Columbia River Reader на ежегодния им конкурс "With compliments to Basho".

Авторката е и главен инициатор и съорганизатор, заедно с Веселка Христова, на „Кръстопът на изкуствата" - празник, даващ трибуна на творци от различни области на изкуството за изява. Именно на пролетното издание на този празник пиесата „История с дух" бе изиграна предпремиерно в с. Радуил.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош, съобщават от Пресслужбата на Министерски съвет На срещата беше

Неизвестни нападнаха и биха двете дъщери на един от заместниците на главния мюфтия. Инцидентът е станал пред един от хипермаркетите в столичния квартал "Надежда" днес следобед, съобщава БНР. Двете момичета са излизали от магазина, когато са били нападнати от други младежи, които са ги удряли. Полицията в София разследва инцидента.

19-годишно момче от сатовчанското с. Плетена сложи край на живота си. Тялото на Явор Ю. било открито в понеделник около 21,30 ч да виси на въже под навеса на къщата му в селото. Родителите му са разведени, като майката живеела в друг град, а бащата бил на гурбет в Испания. В Плетена Явор живеел с баба си и дядо си,