Нова сцена за театъра - художествена галерия

https://www.24chasa.bg/Article/1395979 www.24chasa.bg
Софийска премиера на пиесата ’’История с дух’’ в галерия музей ’’Класика’’

Не е нужно сцената да бъде голяма. Не са необходими специални декори или скъпи костюми. Когато изпълнителите на ролите заживеят с тях, словото може да даде своето.

Весислава Савова събра иммено такива актьори, които да повярват, че истинското изкуство може да се случи тук и сега, когато в него се вярва, а не когато се очакват дипломи, награди и какви ли още не условности.

Вчера - на 28 май, в софийската галерия „Класика" се състоя премиерата на камерната пиеса „История с дух". Режисьор и автор на текста е Весислава Савова.

На сцената участваха: Анахид и Изабел Чальовски, Петромил Денев, Донка Чолакова, Донко Найденов и Веселка Христова.

Пенсионирана начална учителка намира вещ, която не е нейна и трябва да преодолее борбата със самата себе си, все още адаптираща се към промените на прехода. Това е накратко сюжетът. Начина, по който го е представил авторът, можете да видите, ако посетите пиесата.

Както самата Весислава Савова сподели, истинските неща в живота се получават, когато някой позволи на случайността да се осъществят.

Отишла на премиера на книга в галерия „Класика", авторката се е запознала със управителя на галерията Виолета Панайотова и двете, усетили, че са от „една кръвна група" (както шеговито казва г-жа Панайотова). Те решили, че точно на това място, точно на 28 май ще се състои премиерата. И тя се състоя. Какво им е коствало това не знам, но видях, че са сърдечни и открити една към друга. Може би ключът е именно там.

Очакваме новите представления на постановката „История с дух", защото е очевидно, че тя ще се играе още дълго време.

ВИЗИТКА

Весислава Савова е позната като автор на сборника разкази „Приятели", съавтор на проект „Четири" с едноименната им поетична антология и редактор на „Родници" от Ина Крейн и „Ударите на съдбата" от Донко Найденов. Савова има две международни награди - за кратка проза на Sacred Heart College и първа награда за международно хайку от Columbia River Reader на ежегодния им конкурс "With compliments to Basho".

Авторката е и главен инициатор и съорганизатор, заедно с Веселка Христова, на „Кръстопът на изкуствата" - празник, даващ трибуна на творци от различни области на изкуството за изява. Именно на пролетното издание на този празник пиесата „История с дух" бе изиграна предпремиерно в с. Радуил.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.