Ново земетресение близо 4 по Рихтер

https://www.24chasa.bg/Article/1395989 www.24chasa.bg
Снимка: Сеизмологичен институт

Земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:23 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Епицентърът е на около 20 км. в югозападно от София.

Усетено на територията на област Перник и област София.

Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Земетресението с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:23 часа, уточниха от пресцентъра на МВР. Епицентърът е на около 20 км. в югозападно от София.

Системата за предупреждение за по-силно земетресение бе тествана днес при станалото земетресение в Перник, каза пред журналисти в Пазарджик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Въпреки че предупрежденията за земетресения ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, днес това бе изпробвано и проработи, обясни той.

Децата от Перник, който се явиха днес на матура, са били вътре в сградите на училищата при земетресението. „Те са изведени след труса", заяви кметът на Перник Росица Янакиева пред агенция „Фокус".

„Към момента няма информация за жертви и за допълнителни разрушения след труса от тази сутрин. Още е много рано за оценка", каза още Янакиева.

Евакуирани бяха и малчуганите от детските градини. Много перничани отново напуснаха панически домовете си и не възнамеряват да се прибират.

Почти по същото време на труса в България и Северна Италия се разклати от земетресение със сила 5,8 по Рихтер, съобщава агенция Ройтерс.

Епицентърът е бил на 40 км северозападно от Болоня и 60 км източно от Парма, на дълбочината 9,6 км.

Най-малко 10 души са загинали при труса в Североизточна Италия.