Трусът спря матурите в Перник (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1396111 www.24chasa.bg
Росица Янакиева

Децата от Перник, които се явиха днес на матура, са били в сградите на училищата при земетресението с магнитуд 3,8 по Рихтер в 10:23 часа. „Те са изведени след труса", заяви кметът на Перник Росица Янакиева пред агенция „Фокус".

„Към момента няма информация за жертви и за допълнителни разрушения след труса от тази сутрин. Още е много рано за оценка", каза още Янакиева.

Евакуирани бяха и малчуганите от детските градини. Много перничани отново напуснаха панически домовете си и не възнамеряват да се прибират.

Само едно училище в Перник не е успяло да приключи с матурите днес, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов пред журналисти във връзка със земетресението тази сутрин в града.

„Няма паника. Паниката можем да я създадем ние с вас. Има една нова, позитивна България", подчерта Игнатов.

По думите му, по време на труса е имало деца, които са излезли от училищата, и са прекъснали изпита си, но след това са поискали да се върнат и да продължат. Работите на тези ученици, които не са продължили изпита, ще се засекретят, ще се оценят, и ако зрелостниците не са доволни от резултатите си, ще могат да повторят изпита наесен, посочи Игнатов. Няма хипотеза за нова дата за зрелостния изпит сега, подчерта министърът.

Както е известно, матурата бе изместена за днес, защото учениците в Перник бяха стресирани след силния трус на 22 май, когато бе отчетена сила от 5,8 по Рихтер.

Заради днешната матура пък балът на зрелостниците бе преместен за петък - 1 юни.

Сутринта в 7:00 часа в Просветното министерство беше избран "Вариант 2" за матурата по избор в Пернишко. Самите изпитни варианти и отговорите към тях ще бъдат публикувани след 15:00 часа на сайта на министерството.

Вчера в Перник се проведе и отложеният от 23 май изпит по математика за гимназиите след 7-ми клас. Изпитът вчера премина нормално, като психолози консултираха децата преди започването му.