Малкия Маргин: Ще те гръмна в капачките! Отказал си на Брендо!

https://www.24chasa.bg/Article/1396321 www.24chasa.bg
О. з. генерал Любен Гоцев жестикулира като диригент в Съдебната палата в София. Там той даде показания по делото срещу Маргините, които бяха оправдани по обвинение, че са подготвяли убийството му. Свидетелят летец разказва, че години по-рано той е защитавал братята на срещата в "Монтерей". СНИМКИ: “24 ЧАСА"

На 3 април 2012 г. бившият летец Чавдар Генов дава показания срещу задържания кокаинов бос Евелин Банев-Брендо пред 35-и състав на Софийския градски съд.
51-годишният мъж, който е бил главен инженер в няколко частни авиокомпании у нас, разказва смело пред съдиите, прокурора, следователя и обвиняемия как в годините на прехода е транспортирал със самолети оръжие за Еритрея на фирми, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС).


Как висши служители на МВР, свързани с Българската социалистическа партия, са се занимавали открито с контрабанда на цигари. Как генерали от ДС са стояли на една маса с трафиканта Иван Тодоров-Доктора и са си говорили за Маргините.
Чавдар Генов от години живее в чужбина със семейството си. В първата част от поредицата публикувахме разказа на пилота за това как Брендо го е водил в Панама и там са искали от него да пренесе кокаин в България. Днес четете как Малкия Маргин го заплашва да му счупи капачките, защото отказал да услужи на Брендо.
Редакцията е готова да представи и мненията на засегнатите страни от показанията на Генов.


След като се прибрахме с Евелин Николов-Брендо от Панама, взех мерки за охраната на авиокомпанията. Обясних му, че съм бил напълно коректен, дори съм направил повече от това, което би направил друг ръководител на авиокомпания, и с това нещо прекратихме взаимоотношенията до момент, в който се бяхме преместили в офис на "Екзарх Йосиф" на една друга прекратила дейността си авиокомпания "Лъки Еър", и тогава той е организирал негови момчета охранители и са влезнали в офиса след работно време на "Рила Еър Лайнс" и са изпочупили компютрите на операторите, които са в салона. Въпреки че имаше жива охрана, тя не беше пострадала но не е и можела да реагира. Ивелин Николов-Брендо лично с още 4 човека са изпочупили всичко
Това не беше проблем на авиокомпанията, взехме си ново оборудване. Дадохме оплакване, заявителски материал и тогавашният ръководител на авиокомпанията Иван Мунев беше взел мерки, но най-вече мерки взе фирмата охранител, Явор Данков, който беше отговорен за охраната на авиокомпанията, и се разбра, че той ги е спрял и не е дал възможност за по-голяма саморазправа.

Пилотът твърди, че Малкия Маргин лично го е заплашвал заради Брендо.
СНИМКИ: “24 ЧАСА
Пилотът твърди, че Малкия Маргин лично го е заплашвал заради Брендо. СНИМКИ: “24 ЧАСА"

ВЪПРОС: Отправял ли е други заплахи към вас Брендо?
ОТГОВОР: Отправял е заплахи към брат ми. Видели се по "Витошка" и той към него е отправил заплахата директно към мене, че ще бъда нарязан и обезобразен, което обясних на брат ми, да не се притеснява, че съм взел мерки за сигурност за мен и семейството ми.
ВЪПРОС: Имаш ли сте.други подобни контакти с посочените от вас лица бизнесмени, с които сте работили през този период?
ОТГОВОР: Това, което разказвах за превозите на оръжие с фирмите "Алтар", "Тоби", това са бизнесмените Боби Величков, Мучкаев, Гергов и Али включително, тогава и посланика на Еритрея, превозвахме оръжие към Еритрея и към Йемен и също така
превозвахме и много цигари на Иван Тодоров-Доктора към Сърбия, Подгорица, Кипър, Африка, при което специално Иван Тодоров-Доктора доста промени официалното си отношение към мен и достигна дотам, че ме беше канил на вечери с негови приятели и партньори.

Иван Тодоров-Доктора е застрелян в джипа си
Иван Тодоров-Доктора е застрелян в джипа си "Порше Кайен" няколко години, след като Малкия Маргин казал, че той е пречка за тях. СНИМКИ: “24 ЧАСА"

Една такава вечеря беше в присъствие на Любен Гоцев и Христо Христов, бивш министър на вътрешната търговия по времето на Тодор Живков, и още двама възрастни мъже, които не се представиха толкова официално и не ги зная по имена. Вечерята се състоя на "Жолио Кюри" точно срещу блоковете малко след кръстовището, където е "Интерпред", ресторантът се казваше "Монтерей".

Малкия Маргин в залата на съда

Снимка: Архив
Малкия Маргин в залата на съда Снимка: Архив "24 часа"

Представи ме пред тези господа като един надежден карго превозвач, много коректен, много точен, включително им разказа как в един от полетите за Африка съм предотвратил да се превозят цигарите по времето, когато в тази дестинация беше извършен преврат и не се знаеше в чии ръце ще попадне тази стока, така че той по този начин още веднъж засвидетелства моята коректност при превоза на съответното карго.
Покрай превозите на Величков, Мучкаев, Гергов и Али, се сближих с Боби Величков и той започна да ме кани в офиса си на фирма "Тоби", която се занимава основно с дистрибуция на алкохол. В района зад правителствения гараж, сега в близост до болница "Токуда", където на едно от посещенията ми се видях с Николай Маринов.
Това вече е 2002-2003 г., аз бях прекратил дейността на авиокомпанията и имах повече свободно време. Посещението ми при Боби Величков беше приятелско.
В тази сграда, т.нар. офис имаше и фитнес център и явно Николай Маринов беше дошъл на фитнес в офиса, качи се на втори я етаж в кабинета на Боби Величков, където бях и аз, и ме заплаши и извади пистолет, че ще ми простреля капачките затова, че не съм пожелал да изпълня полета на Ивелин Николов.

Малкия (вдясно) и Големия Маргин в залата на съда.

Снимка: Архив
Малкия (вдясно) и Големия Маргин в залата на съда. Снимка: Архив "24 часа"

Отговорих му, че не ме е страх от неговите заплахи и че може да пострадат някои други капачки, а не моите, още повече че съм военен възпитаник.
Той се дръпна настрани от дивана, на който седях , но тъй като кабинетът не е малък, но не е и много голям, фактически на 4 крачки от мен, където седях, и продължи разговора си с Боби Величков, за когото вече знаех, че е тяхно подставено лице на братя Маргини и разговора, който проведоха, не беше трудно да го чуя изцяло.
Разговорът беше с 2 думи, че и големият Красимир Маринов е на същото становище с Николай, че Иван Тодоров-Доктора, или както се изрази той "това конте" им пречи в бизнеса, тъй като зад него стоят и държавните структури и има вече много голямо влияние и затова трябва да се справят с него, че и доктор да не може да му помогне, това бяха думите, които цитирам.

При положение че в последните години съм контактувал с т. нар. бизнесмени, не ми направиха силно впечатление, но имайки предвид, че Иван Тодоров-Доктора се движеше с охрана, единственото, което беше, че му звъннах и му казах да внимава къде ходи и какво прави, за да няма някакъв инцидент, и това беше единствената ми реакция, не можех повече да направя нищо. Това беше особеното в техния разговор.
Разделихме се с Боби Величков приятелски и отдавна не сме се чували и контактували. Виждах го на едно от посещенията ми в Брюксел, но взаимоотношенията ни бяха като предишните.

Друга особеност, която искам да отбележа тук, е появата на Златомир Иванов-Баретата и най вече на неговите момчета, защото с него се бях видял един път, когато един от неговите хора беше започнал да контактува директно с мен
с директната оферта да се превози наркотик от Латинска Америка.
Първоначално беше от Бразилия, после се оказа, че е от Венецуела, но лицето, което контактуваше с мен от името на Златко Баретата, срещите ни се провеждаха на бензиностанцията на "Петрол" от другата страна на КАТ в кв. Дианабад.

Имаше инцидент с него, при което този човек загина. Евгени -Женята му казваха (Евгени Стефанов-Женята, близък до Поли Пантев е застрелян пред пред фитнес на бул. "Ситняково" в София посред бял ден в началото на ноември 2003 г. - бел. ред.) .
На първата среща беше желанието да се превози наркотик и той каза, че това са хората, с които от тук нататък ще контактувам. След инцидента с този Евгени се появи този Светослав, който фактически продължи контактите си до заминаването ми във Венецуела по провалянето на възможността за превоз на този наркотик от Венецуела.
ВЪПРОС: Моля да разкажете по подробно за това предложение за доставка на наркотик от Венецуела.
ОТГОВОР: След инцидента на Евгени с мен започна да контактува Светлозар Иванов - Светльо. Аз го знам като Светльо - невисок ръст, закръглено, леко пълно лице, тогава беше около 30-35 години, обикновено идваше с джип "Мицубиши", с две врати, с тъмнозелен цвят, имам добра зрителна памет, ако го видя, ще го позная. Това е някъде 2002-2004 година, разговорите ги водехме основно в София, и то на кафето на бензиностанцията срещу КАТ.
Обясних, че съм прекъснал авиационната си кариера и нямам възможност да направя този полет.
Те ми казаха, че са им достатъчни авиационният ми опит и контактите ми, за да осъществя този полет и че тях не ги интересува чий е самолетът и кой ще бъде екипажът на самолета, за тях е важно стоката да пристигне.
Аз, пояснявайки, че не мога да извърша това нещо, забелях, че те станаха по-настоятелни.
Аз отидох и подадох сигнал в Седмо РПУ
За зла моя участ ме посрещна дежурният, но тъй като информацията беше по-поверителна, на него не можех да му изложа всичко и извика оперативен при 07 РУП, при което не се води протокол, обясних му надлежно това, което казвам и на вас. Два дни след тази среща изчезна големият ми син - Борислав Чавдаров - сега е 23-годишен, тогава беше ученик в испанската гимназия.

Името на оперативния, за мое съжаление търсих мои записки, тъй като се преместих от България в чужбина, може да съм изхвърлил тези записки и най-вече, че не вярвах повече след това, което се случи, че може да дойде време като днешния ден да се даде информация и да се търси отговорност за тези неща, за които днес разговаряме.
Точната дата не мога да кажа, някъде през 2004 г., но тя е установима във връзка с полета, който направих тогава до Венецуела.
Ние разбрахме късно вечерта, че е изчезнал, проверих по полиция и болници дали е регистриран, като разбрах, че не е регистриран, се успокоих и реших, че може да е с негови приятели, а той беше доста свободен младеж, контактуваше с приятели и много разумен и сме му имали доверие.
На другия ден сутринта с мен се свърза Светлозар каза ми, че Борислав (синът ми) е с него, да не се притеснявам, но ако искам да не се случи нищо с него, трябва да изпълня това, което искат те от мен, и да не се опитвам да въздействам чрез органите на реда, защото ще навредя само на сина си.

Имайки предвид, че аз съм губил дете - дъщеричка на 2 г. и 2 месеца, и знам какво е загуба на дете, едвам тогава вдигнах на крака своята съпруга, така че за мен беше достатъчен шок и единственото, което споделих със съпругата ми, казах й да не се притеснява за детето, никой нищо няма да му направи, но аз трябва да замина за Венецуела.
Не съм обяснявал на съпругата си нищо, нито за наркотици, нито какво ще правя. Имайки предвид съвместния ни житейски път, тя е човек, който, когато е свързано с работа и пътуван,е не задава излишни въпроси.