Бордът става по-стабилен влезем ли в еврозоната

https://www.24chasa.bg/Article/1397086 www.24chasa.bg
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков смята, че България ще е по-добре от Гърция, защото разчита на себе си, а не на чужди пари. СНИМКА: 24 часа

Kогато България изпълни всички критерии за членство и бъде приета в еврозоната, валутният съюз ще бъде по-силен, заявява в интервю за австрийския всекидневник "Ди Пресе" министърът на финансите Симеон Дянков.

Той определя фискалния пакт като фундамент за стабилно развитие, който ще измъкне еврозоната от кризата. Очаква веднага след подписването му от всички държави финансовите пазари да се успокоят.

Прогнозата, направена от Дянков за Гърция, не е оптимистична - тя нямало да успее да се справи с дефицита си.

"Там хората станаха тромави и свикнаха с трансферите от Брюксел. Властва мйнението, че ако настояваме достатъчно упорито, те ще ни дадат още повече пари", смята вицепремиерът. И сравнява поведението на гърците с това "на разглезено дете, което плаче на висок глас за все повече и повече бонбони." И подчертава, че ние в Централна и Източна Европа сме свикнали да разчитаме на себе си.

Припомня, че и в България кабинетът е трябвало да се справя с протести и стачки. "Защото сме сигурни, че зависимостта от чужди пари отслабва институциите ни", мотивира се Дянков.

Той критикува и схващането на новия френски президент Франсоа Оланд, който вижда противоречие между политиката на пестене и на растеж.

"Погрешна дихотомия. От политическа гледна точка удобно, но лесно за дешифриране.
Поглед в статистиката за БВП в Европа е достатъчен. Миналата година ръст отчетоха онези, които заложиха на бюджетна дисциплина - Полша, Швеция, Финландия, Естония, България. А страни с високи дефицити не помръднаха", отсича Дянков.