Ковачки невинен за 16 милиона лева скрити данъци

https://www.24chasa.bg/Article/1397232 www.24chasa.bg
Христо Ковачки

Енергийният бос Христо Ковачки бе оправдан  от Софийския апелативен съд за укриването на 16,7 млн. лв. данъци. С това решение бе отменена 3-годишната условна присъда на бизнесмена, която му бе дадена от градския съд на 14 април 2011 г.

Самият Ковачки, който не е присъствал на нито едно заседание на апелативния съд, и този път не изневери на себе си и не се появи да чуе решението. В залата беше само адвокатът му Илиян Василев, който по-късно се поздрави с близка на бизнесмена.

Съдийките Лада Паунова, Антоанета Данова и Вера Цветкова решиха още Ковачки да остане на свобода срещу подписка. При повдигане на обвинението му на него му бе наложена гаранция от 200 000 лв., но после съдът я промени и парите му бяха върнати.
Въпреки че на предишното заседание магистратите разпоредиха принудителното довеждане на двама свидетели, вчера те отново не се появиха. Затова съдът реши повече да не отлага делото, за няколко часа вчера изслуша пледоариите и признесе присъдата.

По-рано прокуратурата поиска 5 г. затвор за бизнесмена. Според обвинението чрез фирмите си ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс", "Данесто" и "МАХ-2003" той декларирал несъществуващи доставки за машини, оборудване и хранителни продукти и получил данъчен кредит, без да има право на такъв. Това се случило между 2005 г. и 2008 г., твърдеше обвинението.